Igor Petrík Rôzne

Obrovská pocta pre Žilinu: Allegretto Žilina je podľa expertov jedným z najlepších festivalov v Európe

Festival Allegretto Žilina je už zabehnutou značkou nášho mesta. Vždy začiatkom jari Žilinu navštívia najvýraznejšie talenty z oblasti klasického interpretačného umenia. Teraz sa Allegrettu dostalo pocty aj od odborníkov.

Ilustračný obrázok k článku Obrovská pocta pre Žilinu: Allegretto Žilina je podľa expertov jedným z najlepších festivalov v Európe
Zdroj: TASR

Festival Allegretto Žilina bol v máji zaradený medzi najlepšie európske festivaly a poctený prestížnou značkou EFFE Label 2015–2016.

Rozhodla porota zložená z expertov

Medzinárodná porota zložená z národných expertov z celej Európy vybrala na základe prihlášok festivaly, ktoré najviac spĺňali požadované kritériá – vysokú umeleckú kvalitu, zapojenie miestnych umeleckých komunít a významný vplyv na národnej i medzinárodnej úrovni.

Zo Slovenska sa pocty dočkalo šesť festivalov

Značku EFFE získalo 761 festivalov z 31 európskych krajín. Zo Slovenska získalo právo používať toto označenie len šesť festivalov, okrem Allegretto Žilina aj Divadelná Nitra, Bábkarská Bystrica, Melos-Étos a Istropolitana projekt. V lete vyjde aj on-line Guide to Europe’s Festivals, ktorý umožní kontakty a vytvorí európsku komunitu festivalov.

Allegretto Žilina, stredoeurópsky festival koncertného umenia je medzinárodný festival klasickej hudby, sa koná každoročne v apríli v Žiline. Je prehliadkou najvýraznejších talentov z oblasti klasického interpretačného umenia, reprezentujúcich rôzne krajiny Európy vrátane Slovenska. Špičkoví mladí umelci – víťazi či laureáti renomovaných medzinárodných interpretačných súťaží – inštrumentalisti, vokálni umelci, dirigenti i malé komorné súbory účinkujú v polo recitáloch alebo so sprievodom popredných orchestrov zo Slovenska a z okolitých krajín.

Zdroj: tasr/dnes24

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM