Správy

FOTO a VIDEO: Pri bývalej Súkenke vyrástol pamätník švédskemu architektovi Swenssonovi

Park pri Súkenke v Žiline je jedinou dochovanou stabvou na Slovensku, pod ktorú sa podpísal významný švédsky architekt.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: Pri bývalej Súkenke vyrástol pamätník švédskemu architektovi Swenssonovi
4
Galéria
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Pamätník na počesť švédskeho krajinného architekta Carla Gustava Swenssona odhalili v piatok v žilinskom parku ohraničenom ulicami Kysucká a Športová. Park v priestore pri bývalej Súkenke nesie podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka meno švédskeho architekta.

Pokrokový architekt

Pripomenul, že v tomto roku uplynie 160 rokov od narodenia Swenssona a tiež 130 rokov od vybudovania parku pri žilinskej Súkenke.

„Keďže ide zatiaľ o jediné preukázané a dochované dielo tohto architekta na celom území Slovenskej republiky, rozhodlo sa mesto financovať Pamätník C. G. Swenssona. Celková investícia na vybudovanie parku a pamätníka dosiahla 30 000 eur. Dielo zrealizovalo občianske združenie (OZ) Servare et Manere. Autormi sú krajinný architekt a umelec Marek Sobola, sochár Michal Janiga a Ján Janík, zabezpečujúci celkovú technickú dokumentáciu a dizajn informačných panelov v parku,“ uviedol Miškovčík.

Primátor Žiliny Peter Fiabáne podotkol, že ľudia ako Swensson videli zmysel v profesionálnej starostlivosti o mestskú zeleň už pred 130 rokmi. „Mnohé európske mestá si tento fakt začali uvedomovať až v posledných rokoch, keď už jasne vidieť dôsledky nášho nezodpovedného prístupu k životnému prostrediu. Teraz sa všetci snažíme dobiehať zameškané. Keby v tom čase viac ľudí vnímalo svet očami Carla Swenssona, dnes by sme možno nemuseli riešiť klimatickú zmenu a problémy so spracovaním odpadu. Som veľmi rád, že nám túto významnú osobnosť bude v Žiline pripomínať pamätník i park,“ podotkol Fiabáne.

Socha i živá výsadba

Projekt pamätníka sa realizoval pod záštitou Veľvyslanectva Švédskeho kráľovstva vo Viedni. „Pamätník tvoria sochársko-architektonické dielo a živá výsadba. Súčasný parčík sčasti zaberá aj plochu pôvodného Swenssonovho diela – sadu okolo niekdajšej Súkenky,“ doplnil hovorca mesta.

„Celkovým zámerom bolo vytvorenie priestoru, ktorý okrem možnosti oddychu a zelenej zóny v inak priemyselnejšej oblasti mesta ponúkne aj historické a botanické informácie. Vznikla tak akási prvá miniatúrna mestská botanická záhrada, v ktorej sa návštevník dozvie informácie o stromoch a kroch vysadených v jej areáli,“ povedal Sobola.

Carl Gustav Swensson (1861 – 1910) bol krajinný architekt európskeho významu. Na Slovensku pracoval na sadových úpravách okolo Továrne na spracovanie súkna (Silleiner Fabriken Adolf Löw & Sohn, neskoršie známej ako Slovena) či na projekte záhrady okolo žilinskej vily Karla Löwa. Pre Löwovcov postavil aj pavilón na Žilinskej priemyselnej výstave v roku 1903 v Žiline.

Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM