Jozef Legéň Správy

OBRAZOM: S Antonom Dobešom (†50) sa prišlo rozlúčiť viac ako tisíc ľudí

Najbližší príbuzní, priatelia, horskí záchranári, známi, obyvatelia dediny Uhrovec i zástupcovia z Ministerstva vnútra SR sa dnes v Uhrovci naposledy rozlúčili s horolezcom a dobrovoľným horským záchranárom Antonom Dobešom. Ten spolu s Petrom Šperkom tragicky zahynul pod horou Nanga Parbat.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: S Antonom Dobešom (†50) sa prišlo rozlúčiť viac ako tisíc ľudí
Zdroj: TASR

Zbabelý útok teroristov

„Životy obidvoch, aj Antona Dobeša aj Petra Šperku boli naplnené pomocou druhým. Ja, nemali v slovníku a nikdy nepoužívali ani prvú osobu jednotného čísla. Dôkazom toho je najmä fakt, keď Anton Dobeš obetoval svoj celoživotný sen vystúpiť na najvyššiu horu, aby pomohol rodine kanadskej horolezkyne, keď ju zniesol z hory dolu a zabránil tomu, aby hora to telo pochovala navždy. Vždy sa bol schopný zbaviť svojich snov, aby pomohol tým ostatným a o takých ľuďoch sa hovorí, že sú nenahraditeľní,“ povedal o Antonovi Dobešovi minister vnútra Róbert Kaliňák.

Minister zároveň doplnil, že horolezci nezomreli ani pri výstupe, ani pri komplikovanej záchrannej akcii, ale po zbabelom a podlom útoku teroristov. „Je to prvýkrát, čo je Slovensko konfrontované s civilnými obeťami terorizmu a naznačuje nám to, že terorizmus sa nás týka. Aj v tomto svetle vidíme inak účasť a nasadenie našich vojakov, ktorí sa zapájajú do operácií proti terorizmu predtým v Iraku či dnes v Afganistane a prečo sa Slovensko musí aj naďalej usilovať aj v mene týchto dvoch obetí proti terorizmu bojovať. Pretože ohrození aj keď vonku, sme častokrát všetci,“ zdôraznil.

Rozlúčka s Tonom

S Antonom Dobešom sa prišli navždy rozlúčiť viac ako 1000 ľudí, medzi nimi aj kolegovia z lekárskej komisie JAMES a horskej záchrannej služby. „Tóna som spoznal pred viac ako desiatimi rokmi, keď prišiel ku mne so žiadosťou, že by chcel u nás v horách vykonávať činnosť ako dobrovoľný záchranár. Podrobil sa všetkým skúškam, previerkam, spôsobilostiam, ktoré nakoniec získal a túto ťažkú prácu aj vykonával, dobrovoľne, bez nároku na odmenu, bez vďaky. Tóno patril medzi ľudí, na ktorých bol vždy spoľah. Vytrvalý, skromný a hlavne plný energie, ktorú rozdával celému svojmu okoliu, ktorú dával nám,“ povedal o Dobešovi na rozlúčke riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga.

Jeho život

Tóno, ako všetci volali Antona Dobeša sa narodil 10. apríla 1963 v Žiline. Pôsobil ako zdravotnícky a horský záchranár, bol členom lekárskej komisie JAMES. Zúčastnil sa na dvoch himalájských expedíciách na Cho Oyu (8201 m) a Mount Everest (8848m), ktorú nedokončil pre záchranu tela kanadskej horolezkyne, o čom svedčí aj jeho životné krédo:

„Veľkosť človeka spočíva v tom, že keď prichádza kritická situácia, tak sa vie obrátiť a vrátiť naspäť, pretože tá hora tu bude aj nabudúce, ale ľudský život sa nedá vrátiť späť.“ Dobeš tiež pôsobil ako obecný poslanec v Uhrovci.

Poslednú expedíciu na horu Nanga Parbat absolvoval spolu s Petrom Šperkom, ďalšími ôsmimi horolezcami z ukrajinsko-gruzínskej expedície a pakistanským sprievodcom. Všetci zomreli v základnom tábore pri útoku, ku ktorému sa prihlásili hnutia Taliban a Jundulláh.

dobes_pohreb
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM