Iveta Hrabovská Rôzne

Nuda na gymnáziu nehrozí: Zbližujú sa žiaci aj učitelia

Bilingválne gymnázium v Žiline organizuje od 3. do 7. októbra pracovné stretnutie riaditeľov a učiteľov stredných škôl spolupracujúcich v programe Europrojekt. Tento program je najväčšou európskou sieťou stredných škôl s 23-ročnou tradíciou.

Členmi Europrojektu sú stredné školy z Belgicka, Dánska, Estónska, Fínska, Francúzska, Grécka, Holandska, Írska, Luxemburska, Maďarska, Nemecka, Nórska, Portugalska, Rakúska, Slovenska, Španielska, Švédska, Talianska a Veľkej Británie.

//„Je v ňom 20 škôl z 19 krajín a každú krajinu zastupuje len jedna stredná škola. My máme tú česť a zastupujeme Slovenskú republiku v tomto projekte od roku 2009,“ //povedala Gabriela Vanková, riaditeľka Gymnázia bilingválneho v Žiline.

Ciele projektu[/size][/co­lor]

Cieľom projektu je zbližovať pedagógov a študentov jednotlivých krajín a učiť ich myslieť proeurópsky. Na základe vzájomného porozumenia a rešpektovania európskych kultúr si učitelia vymieňajú pedagogické skúsenosti, riešia spoločné problémy a umožňujú svojím žiakom vzájomne sa stretávať a spoznávať. Učitelia sa môžu vzdelávať, zoznamovať sa s iným systémom výučby.

„Je to výhoda aj pre našich žiakov. Získali sme už veľa partnerských škôl, s ktorými robíme výmenné pobyty, ale napríklad aj účasti na konferenciách. Už 160 žiakov a 16 učiteľov z našej školy sa mohlo zúčastniť týchto pobytov a školení. Naši žiaci sa tiež zdokonaľujú predovšetkým v anglickom jazyku, rozvíjajú svoje komunikačné a prezentačné schopnosti, získavajú nové poznatky o európskych krajinách a v neposlednom rade nachádzajú si nových priateľov,“ doplnila Vanková.

Práca v projekte je členená na dvojročné obdobia, počas ktorých školy užšie spolupracujú na dohodnutých témach. Každý rok sa riaditelia škôl, koordinátori projektu a zainteresovaní učitelia stretávajú na pracovnej októbrovej konferencii, kde sa zoznamujú so vzdelávacím systémom, kultúrou a tradíciami hostiteľskej krajiny, posudzujú splnené úlohy a dohadujú možnosti a formy vzájomnej spolupráce.

Na výročnej májovej konferencii sa za účasti 4 žiakov z každej školy prezentujú jednotlivé krajiny výsledkami spolupráce a tvoria spoločné programy pre ďalšie obdobie. Organizovaním pracovného stretnutia a konferencie je poverená vždy iná členská škola.

Autor: Michaela Števková Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM