Soňa Vanovčanová Kultúra

Nový týždeň je pred nami: Kam si vyraziť v Žiline po práci?

Jún sa preklopil do druhej polovice a prináša množstvo zábavy i v novom týždni. Inšpirujte sa naším redakčným výberom podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Nový týždeň je pred nami: Kam si vyraziť v Žiline po práci?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Divadelné predstavenie:

2_litre_samoty

Pondelok, 18. júna, 19.00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Strach, smútok, beznádej, neistota, sklamanie, hľadanie samého seba, hľadanie spriaznenosti, osamelosť, clivota, prázdno…pocity, ktoré by najradšej každý spláchol (dúškom červeného), ale ktoré musíme neraz preglgnúť. Ale ako, keď “ma nikto nechápe?” “Nikto ma nepočúva?” “Nikto ma nemá rád?”

Najnovší projekt 2 litre samoty je drzo úprimnou výpoveďou “najstaršej bandy”, ktorá sa tentokrát vydala čisto divadelnou cestou . Predstavenie získalo 3.miesto v zlatom pásme na celoštátnej súťaži amatérskeho divadla mladých Fedim v Tisovci.

Adresát: 12+ Minutáž: 45 min.

Prednáška:

Alexander Lombardini, život, tvorba a odkaz

Utorok, 19. júna, 17.00 hod., Rosenfeldov palác

Pozývame na pokračovanie cyklu prednášok Petra Štanského v Rosenfeldovom paláci. Prednáška o historikovi, spisovateľovi a právnikovi, ktorý písal historické štúdie nielen o Žiline, ale i Slovensku.

Letné kino:

Tri billboardy kúsok za Ebbingom

Utorok, 19. júna, 21:30 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Mildred Haynesovej zavraždili dcéru. Vyšetrovanie sa už niekoľko mesiacov bezvýsledne vlečie, preto sa Mildred rozhodne konať. Pri vjazde do mesta vylepí na tri billboardy veľmi kontroverzné odkazy adresované váženému šéfovi miestnej polície. Týmto činom začína bitka medzi Mildred a zástupcami zákona. Keď sa do prípadu vloží ešte ďalší policajt, nevyzretý mamičkin maznáčik so záľubou v násilí, súboj medzi miestnym policajným oddelením a osamelou, ukrivdenou a hlavne rozzúrenou bojovníčkou sa môže začať.

Kriminálna dráma plná čierneho humoru získala okrem ocenenia na festivaloch v Benátkach a Toronte aj Oscara v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe (Frances McDormand) a Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Sam Rockwell).

Koncert:

Peter Lipa & Band

Streda, 20. júna, 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Vytvoril osobitý vokálny prejav s dôrazom na text. Jeho hudba vychádza zo spojenia jazzu a blues. Využíva výhodu spevákov, ktorí okrem hudobného materiálu, teda tónov, harmónie a rytmu, môžu publikum osloviť aj textom. Ako prvý spevák na Slovensku uplatňuje v jazzovej hudbe slovenčinu. Vychádza z rytmických možností textu a prenáša ich do hudobného prejavu. V jeho repertoári nájdeme tradicionály, štandardy z oblasti swingu a moderného jazzu.

Tanečné predstavenie:

Fight Bright

Streda, 20. júna, 19.00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Milan Tomášik & Co.: Fight Bright

Premiéra medzinárodného tanečného predstavenia, ktoré vzniká v rámci rezidencie na Stanici.

Predstavenie Fight Bright hovorí o skutočnom vnímaní, spoznávaní, súcite a dialógu. Sila sa používa na poznanie a obranu, nikdy nie na útok. Riziko sa využíva na sebarealizáciu. Predstavenie vytvára mocnú silu, ktorá prináša ducha späť k zdroju jeho konfliktov. Prepojenie choreografie, scénografie a autorskej hudby ponúka sofistikovanú estetickú skúsenosť, ktorá presahuje hranice materiálnosti a osvetľuje oblasť energie, myšlienok a nápadov.

Divadelné predstavenie:

A je tu zas

Štvrtok, 21. júna, 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Mestské divadlo Žilina uvedie novú dramatizáciu nemeckého bestselleru Timura Vermesa A je tu zas. Takmer sedemdesiat rokov po svojom páde sa Adolf Hitler za záhadných okolností prebúdza v súčasnom Berlíne. Vojna skončila, jeho politická strana aj verní spolupracovníci sú preč. Napriek tejto nepriaznivej situácii je Adolf Hitler vo vynikajúcej kondícií, pripravený pokračovať v práci a urobiť z Nemecka opäť veľkú ríšu. Čoskoro ale zisťuje, že svet okolo neho sa radikálne zmenil. Až na jednu vec. V niektorých názoroch ostal prekvapivo radikálnym…

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM