Správy

Novinka v Žilinskej nemocnici: Skupinová terapia v ambulancii klinickej psychológie

Nemocnica otvára Skupinu pre rozvoj osobnosti. Členovia skupiny budú vybraní na základe motivačného listu a osobného stretnutia.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Žilinskej nemocnici: Skupinová terapia v ambulancii klinickej psychológie
Zdroj: FNsP Žilina

Ambulancia klinickej psychológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline otvára Skupinu pre rozvoj osobnosti a záujemcom ponúka možnosť stať sa jej súčasťou. Cieľom spoločných stretnutí má byť zlepšenie komunikácie v medziľudských vzťahoch a hľadanie ciest, ako pracovať s problémami v osobnom alebo pracovnom živote, s pocitmi nepochopenia, osamelosti či neistoty a úzkosti, informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

„Účastníci nedostanú žiadne konkrétne rady, no práve samotná skupina a jej prirodzené prostredie ich dokáže priviesť k riešeniu rôznych životných situácií. Tým, že uvidia, akým spôsobom riešia podobné problémy ostatní členovia, získajú inšpiráciu a utvrdenie, že v tom nie sú sami,“ priblížila psychologička FNsP Žilina Terézia Ondrášková.

Stretnutia budú jedenkrát do týždňa za účasti terapeutov, ktorí podporia dynamiku a rozvoj diskusie, so zámerom podnietiť komunikáciu, zlepšenie sebadôvery a sebaúcty účastníkov.

„Princípom je najmä rozprávanie a počúvanie, nikto nebude nikoho hodnotiť alebo odsudzovať. Chceme len vytvoriť bezpečné prostredie, ktoré členom skupiny ponúkne jedinečný priestor pre zdieľanie pocitov, problémov, ťažkostí alebo úzkostí. To je hlavným cieľom,“ zdôraznila Ondrášková.

Podľa primárky oddelenia psychiatrie žilinskej nemocnice Oľgy Vöröšovej chýba na úrovni Žilinského kraja podobná forma skupinovej terapie.

V rámci rozširovania služieb nielen pre hospitalizovaných pacientov, ale i širšiu verejnosť sa snažíme, aby psychiatria vystúpila z tieňa predsudkov, ktoré sa s ňou často spájajú.

„Aj takýmto spôsobom chceme vytvoriť projekty prospešné pre ľudí, vyjsť im v ústrety a umožniť, aby mal ktokoľvek príležitosť zúčastniť sa na podobných aktivitách, ktoré v našom kraji doteraz chýbali,“ zdôraznila Vöröšová.
„Skupinová terapia je realizovaná nad rámec zdravotnej starostlivosti, hradenej zo zdravotného poistenia, cena jednotlivých 90-minútových stretnutí je vo výške 15 eur. Členovia skupiny budú vybraní na základe motivačného listu a osobného stretnutia tak, aby došlo k vytvoreniu silnej a bezpečnej skupiny pre všetkých účastníkov,“ uzavrela Záteková.

Foto ilustračné.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM