Správy

Nové trolejbusy žilinskej MHD: Cestujúci si užijú komfortnejšie cestovanie

Dopravný podnik mesta Žilina (DPMŽ) spustí v utorok na sídlisku Solinky do prevádzky päť nových trolejbusov ŠKODA. Cestujúci sa tak dočkajú ďalších moderných a pohodlných trolejbusov žilinskej MHD.

Ilustračný obrázok k článku Nové trolejbusy žilinskej MHD: Cestujúci si užijú komfortnejšie cestovanie
Zdroj: TASR

Trolejbusy prišli podľa neho do depa žilinského dopravného podniku už v decembri 2013. „Ide o štyri nízkopodlažné trolejbusy ŠKODA 30Tr dlhé 12 metrov a jeden trolejbus ŠKODA 31Tr dlhý 18 metrov. Oba typy sú už cestujúcim v Žiline dobre známe, pretože v minulom roku spustil dopravný podnik po desiatich rokoch do prevádzky 10 nových nízkopodlažných trolejbusov. Tieto vozidlá jazdia na trolejbusových linkách od 20. decembra 2012 a do konca roku 2013 už najazdili spolu 572.340 kilome­trov,“ povedal Čorba.

Doplnil, že nové vozidlá sú vo farebnom vyhotovení žltá-zelená-biela, vybavené výklopnou plošinou pre invalidné vozíky a súčasťou výbavy je aj kompletný elektronický informačný a tarifný systém. „Nechýba kamerový systém či klimatizácia kabíny, ako aj akustické hlásiče pre slabozrakých a nevidiacich cestujúcich. Oproti minuloročným modelom sú trolejbusy vybavené mäkšími sedadlami a väčším priestorom pre pohyb cestujúcich v oblasti druhých a tretích dverí. Kĺbový trolejbus je v priestore štvrtých dverí vybavený dodatočným priestorom pre umiestnenie detského kočíka, čím sa umožní preprava väčšieho počtu detských kočíkov v jednom vozidle,“ uviedol hovorca mesta Žilina.

Na nových trolejbusoch vykonali všetky technicko-bezpečnostné a iné povinné skúšky a do ostrej prevádzky ich slávnostne spustia 14. januára 2014 o 10. hodine v priestoroch zastávky MHD Jaseňová na Solinkách.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM