Jozef Gürtler Rôzne

Nové pracovisko Mestskej polície na Vlčincoch

Od 16. 9. 2010 začína prevádzku druhé pracovisko mestskej polície. Budova je na sídlisku Vlčince, na ulici B. S. Timravy v bezprostrednej blízkosti Dopravného ihriska. Detské dopravné ihrisko slúži prioritne pre základné školy mesta, na praktickú a

Školiace a výcvikové stredisko bude slúžiť na školenia príslušníkov žilinskej mestskej polície a odbornú prípravu kadetov mestských polícií z celého Slovenska. Ďalšou z činností, ktoré bude mestská polícia realizovať sú rôznorodé preventívne programy pre deti a mládež, ako napríklad: prevencia kriminality, drogových závislostí s ukážkami práce služobných psov na tomto úseku atď. „Novovytvoreným pracovisko na najväčšom žilinskom sídlisku sa Mestská polícia sa dostáva ešte bližšie k ľuďom. Bude tu bežná agenda, ale predovšetkým dopravná výchova, odborné zázemie a prevencia. Dopravné ihrisko sme otvorili vlani v júni, doteraz tu bolo odškolených približne 1700 detí. Multifunkčný areál je v popoludňajších hodinách a cez víkendy voľne prístupný,“ uviedol primátor Ivan Harman.

V Školiacom a výcvikovom stredisku bude tiež prebiehať školenie príslušníkov prvej pomoci v grantovom programe spolu s organizáciou K 7, kde absolventi získajú praktické a teoretické skúsenosti z prvej pomoci, riešenia krízových situácií pri živelných pohromách a ďalšie zručnosti pre zvládanie mimoriadnych situácií. „Bude to možné podávať podnety, sťažnosti a riešiť priestupky, čo určite ocenia občania z blízkych lokalít,“ dodal náčelník Mestskej polície v Žiline pplk. Mgr. Stanislav Kľučka.

Multifunkčné detské dopravné ihrisko (otvorené 3. 6. 2009) je situačne navrhnuté tak, aby imitovalo modely reálnych situácií v cestnej premávke a poskytovalo možnosť nácviku bezpečného správania sa na cestách. Mestská polícia tu poskytuje deťom výučbu dopravnej výchovy v 1. až 5. ročníku ZŠ, ktorú zabezpečujú profesionálne vyškolení policajti s certifikátmi inštruktorov autoškoly. Na dopravnom ihrisku sú viaceré križovatky tvaru T, hlavná križovatka je tvaru priesečníka s radiacimi pruhmi a svetelnou signalizáciou, ktorá funguje ako klasická križovatka v mestskej doprave a jedna križovatka je okružná. Výučba bude zameraná na žiakov prvého až piateho ročníka základných škôl v Žiline. Na voľných plochách detského dopravného ihriska sú aj dve športové ihriská pre mini futbal, volejbal, nohejbal, streetball a stôl na stolný tenis. Taktiež je tu vyhradené ihrisko z gumovej podlahy pre malé deti s hojdačkami a malým hradom.

[right]- zdroj: tlačová správa mesta Žilina -[/right]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM