Správy Samospráva

V OBRAZOCH: Nová predsedníčka ŽSK Erika Jurinová sa ujala funkcie

Novozvolený predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová (OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS) v pondelok zložila slávnostný sľub a ujala sa funkcie.

Ilustračný obrázok k článku V OBRAZOCH: Nová predsedníčka ŽSK Erika Jurinová sa ujala funkcie
5
Galéria
Zdroj: TASR

Na poste nahradila Juraja Blanára (Smer-SD), ktorý po troch funkčných obdobiach v novembrových post predsedu ŽSK neobhájil.

Na ustanovujúcom zasadnutí Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) zložila v pondelok v Sobášnom paláci v Bytči slávnostný sľub nová predsedníčka ŽSK Erika Jurinová, ktorá je prvou ženou vo vedení samosprávneho kraja. Po 12 rokoch vymení doterajšieho predsedu ŽSK Juraja Blanára.

Čo povedala v príhovore?

„Je na nás, ako budeme ďalej pracovať. Bola som veľmi hrdá počas kampane, že sa nám podarilo koalíciu, ktorá sa nerodila veľmi ľahko, dostatočne stmeliť. A budem dúfať, že aj v rámci povolebnej a širšej koalície, minimálne aj s nezávislými poslancami, budeme vedieť robiť na tom, aby ŽSK bol jednotkou na Slovensku. Aby sa veci hýbali dobre, rýchlo, aby sme cítili na svojich životoch, aby každý jeden občan cítil na svojom živote, že Žilinský kraj robí pre neho maximum,“ povedala Jurinová na tlačovej konferencii po ustanovujúcom zasadnutí zastupiteľstva ŽSK.

Zároveň poďakovala aj odchádzajúcemu predsedovi Blanárovi za všetko dobré, čo urobil za dvanásť rokov svojho pôsobenia v ŽSK. „Dobré veci budeme rozvíjať, určite mnohé nové veci budeme robiť sami, z vlastnej iniciatívy. Chcem, aby sme viedli župu progresívne. Aby sme prijímali, robili nové veci bez toho, aby sme sa ich báli. A verím, že máme v našej župe naozaj toľko šikovných ľudí, že všetky naše ciele spolu s nimi aj naplníme,“ zdôraznila nová predsedníčka ŽSK.

Sľub zložili aj poslanci

Na ustanovujúcom Zastupiteľstve ŽSK zložilo sľub aj 56 z 57 poslancov. V Zastupiteľstve ŽSK obsadia nezávislí kandidáti 25 poslaneckých kresiel, koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS 17 poslaneckých kresiel, strana Smer-SD 10 poslaneckých kresiel a SNS päť poslaneckých kresiel. V zastupiteľstve zostáva 34 poslancov a 23 poslancov je nových.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM