Soňa Vanovčanová Kultúra

Noc múzeí a galérií v Žiline: Kam za večernými zážitkami?

Kultúrne zariadenia v Žiline a blízkom okolí sa aj v tomto roku zapoja do podujatia Noc múzeí a galérií. Čo všetko môžete počas nasledujúceho víkendu zažiť?

Ilustračný obrázok k článku Noc múzeí a galérií v Žiline: Kam za večernými zážitkami?
Zdroj: Žilinský samosprávny kraj

Múzeá a galérie budú v sobotu 19. mája otvorené do neskorých večerných hodín. Zapoja sa tak do 14. ročníka európskeho podujatia Noc múzeí a galérií. Počas nadchádzajúceho víkendu budú otvorené dlhšie a ponúknu zvýhodnené vstupné či dokonca vstupy zdarma. V netradičných prehliadkach a zážitkových programoch ukážu návštevníkom aj obvykle zamknuté zákutia výstav.

„Piatok 18. mája je Medzinárodným dňom múzeí. V tento deň má verejnosť možnosť za jedno vstupné – štyri eurá navštíviť všetky expozície Považského múzea v Žiline, Bytči, Rajeckých Tepliciach, Čičmanoch či Terchovej,“ uviedla tlačová hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

V sobotu bude podľa hovorkyne otvorená o čosi dlhšie aj Považská galéria. Počas interaktívnej prehliadky sa návštevníci dozvedia, ako prichádza dielo do galérie, ako je zaradené do zbierkového fondu a ako je ďalej prezentované. „Do nočných hodín bude otvorený tiež hrad Strečno, kde sa hradní organizátori počas zážitkovej prehliadky zamerajú na ľudské zmysly a verejnosť bude môcť navštíviť napríklad aj dielňu reštaurátora archeologických nálezov a keramiky,“ vysvetlila Remencová.

V rámci Žiliny sa do sviatku múzeí a galérií zapojí aj Rosenfeldov palác, kde sa uskutočnia tvorivé dielne pre deti. Vyskúšajú si tradičnú výrobu knižnej väzby a techniku mramorovania.

Piatok 18. máj – Medzinárodný deň múzeí

  • Považské múzeum v Žiline – za jedno vstupné 4 eurá bude možné navštíviť všetky objekty múzea – Budatínsky hrad, Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach, objekty ľudovej architektúry Čičmany, expozíciu Jánošík v Terchovej, hrad Strečno (do Sobášneho paláca v Bytči je vstup zadarmo).

Sobota 19. máj

  • Hrad Strečno – nočná zážitková prehliadka zameraná na ľudské zmysly, od 20. do 22. hodiny (posledný vstup) bude prebiehať program aj v stredovekej dedine Paseka. Budú sa premietať záznamy z fotopascí s komentárom zoológa. Otvorená bude aj dielňa konzervátora.
  • Považská galéria v Žiline – počas celého dňa vstup zdarma, tvorivé dielne pre deti aj dospelých, galéria otvorená do 22. hodiny. Od 22. do 24. hod. Ciachovňa – Hložníkova Odyssea, priestory pred rekonštrukciou oživí kreatívna partička, inšpirácie na Hložníkovu tvorbu budú premietané na steny Ciachovne.
  • Rosenfeldov palác – Tvorivé dielne – Ako sa „šije“ kniha a Mramorový papier. Určené pre deti od 6 do 15 rokov. O 18. hodine Komentovaná prehliadka výstavy Univerzum s autorom Karolom Weisslechnerom. O 19.30 hod. a 20.30 sa uskutoční dobová večerná prehliadka, ktorá vás prenesie na začiatok 20. storočia.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM