Iveta Hrabovská Kultúra

Noc divadiel 2012 sa blíži: Čo si pripravili Žilinské divadlá

V sobotu 17. 11. sa v jedenátich mestách po celom Slovensku odštartuje tretí ročník Noci divadiel. Brány tridsiatich deviatich divadiel zostanú otvorené v Banskej Bystrici, Bánovciach, Bratislave, Košiciach, Martine, Nitre, Prešove, Prievidzi, Trnave, Zvolene a Žiline.

Ilustračný obrázok k článku Noc divadiel 2012 sa blíži: Čo si pripravili Žilinské divadlá
Foto: Iveta Hrabovská

Počas bláznivej a roztlieskanej „Noci divadiel 2012“ si vyberie každý – milovník tragédie, coolnes drámy, opery, súčasného tanca, muzikálu, klasických inscenácií, rozprávok, fanúšik tradičného marionetového divadla, tieňového divadla i komornej monodrámy.

Poslanie

Noc divadiel presadzuje tri najdôležitejšie atribúty, ktoré ju charakterizujú: otvorenosť (potreba zo strany divadiel), interakcia (prvok hry a akcie zo strany publika) a prepájanie (schopnosť vytvárať siete medzi verejnosťou, divadlami, inštitúciami a mestami). Zjednocujúcim prvkom je samotné „spojenie“ – s divákmi a divadiel navzájom.

Program

Divadlá si program a dramaturgiu určujú samostatne. Jeho zostavenie je preto už tradične plne v kompetencii divadiel a jednotlivé podujatia v rámci „Noci“ sa až na výnimky konajú vždy priamo v konkrétnom divadle. Dátum tohto medzinárodného podujatia tento rok pripadol na slovenský Deň boja za slobodu a demokraciu. Niektoré divadlá svoj program tematicky zladili.

Divadelný maratón Rádia Regina

Podujatie odštartujeme audiomostom v rozhlasovom éteri Rádia Regina Slovenského rozhlasu. Od 18.00 hod. do 19.00 hod. sa divadlá spoja s divákmi po celom Slovensku a diváci prostredníctvom živého vysielania nasajú atmosféru z rôznych javísk naraz.

Spoločný potlesk

Počas Noci divadiel sa divadlá spoja medzi sebou a s divákmi v rôznych mestách a v tom istom čase. Presne o 19.00 hod. zaznie vo všetkých divadlách naraz spoločný potlesk, ktorý je od nepamäti symbolom divadla. Divadelníci a ich diváci si spoločne navzájom zatlieskajú.

Program žilinských divadiel

Pre návštevníkov žilinských divadiel sú pripravené zľavy na vstupnom. Bábkové divadlo Žilina uvedie o 18.30 hod. premiéru inscenácie Kata dcéra kata a o 20.00 hod. sa bude s divákmi lúčiť so starými doskami.

Mestské divadlo Žilina odohrá o 20.00 hod. hru V. Klimáčka BEAT a o 22.00 hod. pripravilo koncert Dana Heribana s kapelou.

Na Stanici Žilina-Záriečie sa od 13.00 hod. uskutoční malé divadelné sympózium spojené s prenocovaním v divadelnej sále.

O 16.00 hod. odohrá divadlo Buchty a Loutky predstavenie Zlatá husa, ktoré sa zopakuje o 17.30 hod., ale v podaní malých účastníkov workshopu.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM