Iveta Hrabovská Krimi

Neznámi vandali polámali novo vysadené stromy na sídlisku

Mesto Žilina realizuje pravidelnú výsadbu drevín s cieľom zabezpečiť pre obyvateľov mesta zdravé a pekné životné prostredie. Pred niekoľkými dňami boli na sídlisku Vlčince nedávno vysadené stromy úplne zničené.

Ilustračný obrázok k článku Neznámi vandali polámali novo vysadené stromy na sídlisku
Foto: Iveta Hrabovská

Neznámi vandali polámali 8 tureckých liesok a 1 okrasnú čerešňu, pričom hodnota zničených drevín predstavuje sumu 3240€. Mesto vyzýva občanov, aby pomohli pri pátraní po páchateľoch, ktorí takýmto hrubým spôsobom ničia prostredie okolo nás.

Mesto sa o okolie stará

V rámci náhradnej výsadby, ktorá prebieha každý rok, boli v roku 2011 na sídlisku Vlčince vysadené dreviny v hodnote 2548€. Počas roka 2012 bola vykonaná opakovaná údržba, odburiňovanie, hnojenie, doplnenie mulčovacej kôry, polievanie. Dreviny boli zdravé a v štádiu úspešného ujímania sa, čím ich hodnota vzrástla a skrášľovali prostredie najväčšieho žilinského sídliska. Tento rok bude v meste Žilina celkove vysadených 160 stromov vo viacerých lokalitách. Mesto Žilina sa takto snaží zlepšovať životné prostredie a zabezpečiť v dnešnom urbanizovanom prostredí dýchateľný vzduch pre občanov.

„Mrzí ma, že sa nájdu ľudia, ktorí poškodzujú životné prostredie a neuvedomujú si, že svojím konaním škodia sebe aj nám všetkým. Rád by som apeloval na uvedomelých občanov, aby si vážili životné prostredie a v prípade, že sú svedkom ničenia mestskej zelene, aby kontaktovali mestskú políciu. Takisto privítame akékoľvek informácie, ktoré by pomohli odhaliť páchateľov. Je potrebné si uvedomiť, že poškodzovanie a ničenie drevín je protizákonné konanie, ktoré môže byť kvalifikované ako priestupok,“ povedal primátor mesta Žilina Igor Choma.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM