Soňa Vanovčanová Kultúra

Neviete kam po práci? Tipy pre Žilinčanov, kde sa zabaviť

Začal nový týždeň, ktorý netreba tráviť len povinnosťami. Čas na oddych si môžete nájsť aj po práci a navštíviť príjemné podujatia v meste. Prinášame vám výber tých najlepších.

Ilustračný obrázok k článku Neviete kam po práci? Tipy pre Žilinčanov, kde sa zabaviť
Zdroj: TASR

Divadelné predstavenie: Chlieb s maslom

Pondelok, 6. november, 19,00 hod., Veľká scéna Domu odborov

…ženy sa skrátka k mužom nehodia…

Nádherný príbeh o živote troch pánov a ich “životných žien”… Do jedného bytu, kde žijú ako spolubývajúci herec s architektom, má prísť na oslavu manžel s manželkou. Normálna situácia.. by bola, pokiaľ by sa ten herec nezamiloval do manželky a ten manžel sa pred príchodom na oslavu s touto svojou manželkou nerozišiel.. Zrazu je tu jeden nenormálny prepletenec vzťahov, čomu kraľuje, samozrejme, žena… “Najlepšie by bolo, keby muži a ženy žili zvlášť a navštevovali by sa len občasne, za odmenu…” Geniálna súčasná komédia, ktorá bola uvádzaná na vyše ako sto divadelných scénach.

Obsadenie: Martin Mňahončák, Branislav Deák, Juraj Loj, Barbora Švidraňová / Dominika Žiaranová

Réžia: Alena Lelková

Filmový festival inakosti

Utorok, 7. novembra, 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Filmový festival inakosti je festivalom pre lesby, gejov, bisexuálov, transgender ľudí, ich rodiny, deti a priateľov. Vznikol, aby kultivovane, prezentovaním kvalitných diel svetovej a domácej kinematografie, zabával filmových fanúšikov, hetero i neheterosexu­álnych, „zbrojil“ proti homofóbii a xenofóbii, podnecoval spoločenskú diskusiu a riešenie problémov stále prehliadanej LGBTI minority na Slovensku.

Filmy Queerama, Fantastická žena, Kamenné srdce a Rande pre šialenú Mary.

Medzinárodný filmový festival: Ekotopfilm

Utorok a streda, 7. a 8. november, Ster Century Cinemas OC Mirage Žilina, 16:00 do 21:30 hod.

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm sa v rámci festivalovej tour predstaví aj v Žiline. Organizátori pozývajú Žilinčanov na premietanie tých najlepších víťazných filmov aktuálneho ročníka festivalu, ktoré zahŕňajú tému environmentu, ochrany životného prostredia, fauny a flóry, ale aj tému obnoviteľných zdrojov a nových technológií.

V rámci programu mimo plátna privítame aj špeciálneho hosťa Sachu Dench – Ľudskú labuť, ktorá absolvovala dobrodružnú cestu a preletela na motorovom paraglajde z ruskej tundry do Spojeného kráľovstva, aby zistila, aké nástrahy čakajú migrujúce labute.

Organizátori pripravili úchvatné dokumentárne filmy z celého sveta. Pozrite si malé filmové ukážky a vyberte si podľa svojej chuti.

Program

Utorok 7. november

  • SÁLA A

16:00 Život v oblakoch
17:00 Dojedz to : Príbeh o plytvaní jedlom
18:00 Mimo plátna : Neplytvajme! S hrdosťou si pýtajme slovenské
19:00 Spomaľovanie rýchlej módy
20:10 Budúcnosť našich miest
20:30 Ganga: Svätá (zne)svätená rieka

  • SÁLA B

16:00 Kanárske ostrov – Svet ohňových hôr
17:00 Arzén – tichý zabijak
17:35 Atómka/Genpatsu
18:20 Dievča a tajfúny
19:20 Megeti – Stratený africký vlk
20:15 More znamená život

Streda 8. november

  • SÁLA A

16:00 Chrobáky – Malí superhrdinovia prírody
17:00 Oceány: Záhada zmiznutých plastov
18:00 The swan [Labuť]
18:10 Mimo plátna: Labutí let – Svet z vtáčej perspektívy
19:30 Magická divočina – Islandský národný park VATNAJÖKULL
20:30 Destinácia: Mars

  • SÁLA B

16:00 Žijem Dunajom
17:00 Klimatická zmena v supermarkete
17:35 More života
18:35 Najväčšie talenty prírody: Umenie zvádzania
19:30 Sloboda pod nákladom
20:35 Svetielka zeme

Koncert: Sima Martausová a Dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu

Streda, 8. november, 18.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Po minuloročnom vypredanom turné, prichádza Sima s novým programom. Spolu so svojou kapelou a hosťom, Dievčenským speváckym zborom Slovenského rozhlasu, pod vedením dirigenta Adriana Kokoša, pripravia fanúšikom nezabudnuteľné momenty. Sima Martausová zaujala muzikantským a textárskym talentom, bezprostrednosťou no najmä výnimočným hudobným prejavom. K oceneniam Objav roka, Album roka a cene za najpredávanejší album si v roku 2017 pripísala nomináciu v kategórii Umenie a kultúra v prestížnej ankete Slovenka roka. Charizmatická Sima, jej „päť chlapov v kapele“ a Dievčenský spevácky zbor SRo zahrajú známe skladby aj pripravované novinky. Príďte si vypočuť podmanivú hudbu, ktorá je „balzamom na dušu a transfúziou pozitívnej energie.“ Sima Martausová – spev gitara, Martin Gašpar – kontrabas, Igor Ajdži Sabo – bicie, Matko Zajko – gitara, ukulele, mandolína, Pišta Lengyel – el. gitara, lap steel gitara, Martin Wittgruber – klávesy, akordeon, Hosť: Dievčenský zbor Sro pod vedením Adriana Kokoša

Divadelné predstavenie: Triedny nepriateľ

Streda, 8.november, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Úspešný film slovinských autorov Nejca Gazvodu, Roka Bičeka a Janeza Lapajne Triedny nepriateľ sa stal predlohou pre rovnomennú divadelnú adaptáciu z pera Michaely Zakuťanskej. Triedny nepriateľ je citlivá dráma o problematickom období dospievania, o dôležitosti výchovy, ktorá nás dokáže pripraviť na život aj s ťažkými situáciami, ktoré prináša. O zradnosti a nebezpečenstve jednoduchých riešení a súdov, ktoré sme často náchylní prijímať – a možno najviac práve v mladom veku.

Účinkujú: B. Zachar, I. Kubáčková, A. Nováková, M. Koleják, J.Oľhová, j. Dobrík, T. Peršić, I. Pagáčová, B. Bačo, M.Tomasy, A. Arce AH Réžia: Júlia Rázusová

Koncert: One day jazz festival

Štvrtok, 9. november, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Po úspešnej letnej edícii prichádza do našich miest ďalšie vydanie One Day Jazz Festivalu. Novembrová nádielka skvelej hudby bude mimoriadne štedrá. One Day Jazz Festival sa tentokrát odohrá počas piatich dní v štyroch mestách. Hviezdy svetového i slovenského jazzu aj túto jeseň predvedú fantastické hudobné výkony a spolu s návštevníkmi vytvoria nezameniteľnú festivalovú energiu.

Koncert: Dust in the Groove

Divadelné predstavenie: Ilúzie

Štvrtok, 9. november, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Nevšedná, nedivadelná a dojímavá hra o láske. Štyria mladí herci rozprávajú príbehy dvoch manželských párov, ktorí navzájom rekapitulujú svoj končiaci sa život. Spolu s hercami prechádzame príbehom ich života, v ktorom sa realita prelína s ilúziami. Má vôbec zmysel znovu interpretovať svoj život? Je láska silnejšia než smrť? Existuje niečo nemenné v tomto studenom vesmíre?

Účinkujú: J. Dobrík, E. Havasi, I. Pagáčová, M. Režný AH. Réžia: Eduard Kudláč

Tanečné predstavenie

Štvrtok a piatok, 9. november – 19:00 hod. a 10. november – 21:00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

*Zuzana Burianová, Tanečné divadlo Alternatív – Framing

Predstavenie spracúva tému rámcovania vzťahov v spoločnosti, preberanie stereotypov a osvojovania si zbytočností. Je pohľadom na dobu minulú i súčasnú, vytváranie ohraničení, pretože sloboda môže zabíjať. Je príbehom vekovo rozmanitej skupiny, ktorá čelí rôznym situáciám v ceste za spoločenským balansom. Prináša množstvo absurdných situácii, ktoré vlastne žijeme.

Námet a réžia: Zuzana Burianová

Spracovanie a interpretácia: Tanečné divadlo Alternatív a hostia

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM