Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Neprekonateľná dvojica Ján a Anna: Aké krstné mená ešte obľubovali starí Žilinci?

Súčasná doba ponúka veľmi pestrú paletu krstných mien, ktoré dávame svojim ratolestiam. V minulosti bol však výber veľmi zúžený. Pozrite, aké mená používali naši predkovia v 18. storočí.

Ilustračný obrázok k článku Neprekonateľná dvojica Ján a Anna: Aké krstné mená ešte obľubovali starí Žilinci?
Zdroj: Dnes24.sk

Začiatkom roka 2018 sme priniesli informáciu o najobľúbenejších krstných menách bábätiek z roku 2017. Tentokrát sme nazreli do žilinských rímsko-katolíckych matrík z obdobia od začiatku 18. storočia do roku 1730. A čo sme v nich našli? Začítajte sa..

Keďže väčšina starých Žilincov bola v období začiatku 18. storočia evanjelického vierovyznania, katolíkov sa rodilo menej, a to aj napriek prebiehajúcej rekatolizácii. V priebehu desiatich rokov bolo v žilinskej katolíckej matrike zapísaných okolo 350 detí. Ich krstné mená sa v záznamoch často opakujú a len zriedkavo sa vyskytuje také, ktoré sa líši od tých zaužívaných.

Od januára 1730 do koca roka 1739 sa v žilinskej katolíckej matrike opakuje približne 16 ženských a mužských krstných mien a tie odlišné môžeme spočítať na prstoch oboch rúk.

Zoznamu mužských mien jednoznačne kraľuje meno Ján, na ním nasleduje Andrej a tretia priečka patrí Jurajovi. Ďalej v tomto období žilinskí katolíci dávali svojim synom mená Michal a Štefan, menej sa objavuje Adam, Martin či Jozef.

Najviac katolíčiek narodených v spomínanom období sa pýšilo menom Anna. Rodičia tiež často pomenúvali svoje ratolesti menami Katarína, Zuzana, Dorota, Eva i Barbara. Niekoľkokrát sa objavili aj mená Žofia a Juliana.

V matrikách tiež nájdeme zložené krstné mená ako Ján Jozef, František Jozef, Jozef Bartolomej, u žien Mária Anna, Eva Anna či Anna Zuzana. Málo sa používali mená ako Mikuláš, Tomáš, Matej či Ladislav. U žien nebola typická Alžbeta ani Františka, ktoré sa vyskytovali v spomínanom období výnimočne.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM