Rôzne

Neobvyklý výjav v Žiline: Hoci nepršalo, ľudia sa prechádzali s dáždnikmi!

Počas uplynulého víkendu sa v uliciach Žiliny konal dáždnikový pochod, pri príležitosti Svetového dňa utečencov. Pätnásť účastníkov s otvorenými dáždnikmi symbolicky vyjadrilo podporu utečencom žijúcim na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Neobvyklý výjav v Žiline: Hoci nepršalo, ľudia sa prechádzali s dáždnikmi!
Zdroj: TASR

S otvorenými modrými dáždnikmi prešlo v piatok 15 ľudí z Afganistanu, Eritrey a zo Somálska centrom Žiliny, aby pri príležitosti Svetového dňa utečencov upozornili na ich neľahký osud. Po pochode nasledovala verejná diskusia s utečencami o ich každodennom živote na Slovensku, spojená s ochutnávkou jedál a výstavou fotografií.

Nie sme voči utečencom otvorení

Naša kultúra zatiaľ ešte nie je podľa terénneho sociálneho pracovníka občianskeho združenia (OZ) Marginal v Žiline Romana Bartoša voči utečencom otvorená. „Z toho dôvodu sa snažíme, i prostredníctvom takýchto akcií, rozvíriť diskusiu na témy, ako je integrácia osôb z tretích krajín. Aby sa rôzni ľudia mohli zapojiť a aby videli, že nežijeme len izolovane, ale táto problematika sa nás dotýka,“ povedal Bartoš.

Rozhodli sa pre bezpečný život

Zdôraznil, že v krajinách pôvodu utečencov nastali rôzne typy konfliktov. „Mali podobu rôznych vzbúr, medzinárodných konfliktov alebo občianskych vojen. Z toho dôvodu tam dochádzalo k násiliu, rôznym rizikám a prakticky boli ohrozovaní na živote. Rozhodli sa teda opustiť krajinu pôvodu, aby mohli žiť v bezpečnej krajine. A tou bezpečnou krajinou sme v súčasnosti my,“ uviedol terénny sociálny pracovník OZ Marginal.

Európa – mystická krajina?

Európu podľa neho utečenci zväčša vnímajú ako jeden celok a neuvedomujú si až tak náležitosti prechodu hraníc či rôzne povinnosti. „Pre nich je Európa jedna mystická krajina, v ktorej sa všetci majú dobre. Oni prakticky už len prechod do Európy, do európskeho priestoru vnímajú ako veľký medzník v ich živote. Samozrejme, pri kontakte s reáliami môže dochádzať k rôznym vytriezveniam. Pretože Slovensko má, samozrejme, svoje dimenzie, ktoré sú veľmi odlišné od krajín, ako je Nemecko alebo štáty západnej demokracie. Ale pokiaľ majú zabezpečené prístupy na trh práce, vzdelávanie a tak ďalej, tak sú integrovaní, ostávajú u nás a sú veľmi šťastní. Pretože táto krajina je bezpečná a je pre nich dôležité byť v krajine, v ktorej nepociťujú žiadne obavy o svoj život alebo o svoje presvedčenie,“ uzatvoril Bartoš.

Dáždnikový pochod v uliciach Žiliny
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM