Soňa Vanovčanová Kultúra

Nenechajte si ujsť to najlepšie: Víkendové tipy zo Žiliny a okolia

Neviete ako vyťažiť maximum z voľných dní? Vyberte si z našich redakčných tipov a choďte sa zabaviť.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ujsť to najlepšie: Víkendové tipy zo Žiliny a okolia
Zdroj: TASR

Muzikál:

Bambuľka

Sobota, 9. júna, 10.00 hod. a 17.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Slávny seriál Bambuľkine dobrodružstvá dostane muzikálovú podobu! Na seriáli, ktorý sa nakrúcal v roku 1982, vyrástlo už niekoľko generácií detí. Autor námetu, scenára aj textov piesní Peter Guldan sa po narodení syna rozhodol napísať námet na seriál zameraný na výchovu detí v predškolskom veku. Hudbu k seriálu zložil český skladateľ Ján Kovář. Fenomén Bambuľka teraz dostane muzikálovú podobu. Réžie sa ujal Ján Ďurovčík, ktorý si hlavnú detskú hviezdu vyberá náročným konkurzom! Hlavnú rolu v pripravovanom predstavení dostane dievčatko, ktoré musí splniť niekoľko náročných požiadaviek a stať sa tak nástupkyňou známej televíznej Bambuľky v podaní herečky Moniky Haasovej.

Bábkové divadlo:

Škaredé káčatko

Nedeľa, 10. júna, 16:00 hod., Bábkové divadlo Žilina

Aké je to byť „iný“? Akú váhu majú slová? Môžeme svojím konaním ovplyvniť život ľudí okolo nás? Ako? To vám prezradí pouličná inscenácia plná hravosti i humoru pre deti od 4 rokov, na motívy slávneho dánskeho rozprávkara H. Ch. Andersena a jeho svetoznámej rozprávky o škaredom káčatku, z ktorého sa jedného dňa stala krásna labuť… V réžii Šimona Spišáka.

Dni starej hudby – koncert:

Sławomir Zubrzycki

Nedeľa, 10. júna, 19.00 hod., Nová synagóga

Vystúpenie poľského skladateľa, klaviristu – a zároveň strojcu funkčnej verzie nástroja viola organista – je súčasťou Medzinárodného festivalu Dni starej hudby 2018, ktorý organizuje Hudobné centrum Bratislava.

Program:

Poľské hudobné pamiatky zo 16. storočia a poľskí, talianski, nemeckí a francúzski skladatelia 16. a 17. storočia: Adam Jarzęmbski – Giovanni Gabrieli – Luzzasco Luzzaschi – Carl Friedrich Abel – Mr de Saint-Colombe – Marin Marais

Forum instrumentorum je viacročný voľný cyklus koncertov v rámci festivalu Dni starej hudby, na ktorých sa návštevníci môžu oboznámiť so zabudnutými hudobnými nástrojmi, ich dnešnými podobami alebo objavnými rekonštrukciami. Po alpskom rohu v roku 2016 je tohto roku na programe hudobný nástroj, ktorý v rámci svojich početných technických vynálezov, v ich presných, zachovaných nákresoch zanechal pre budúce pokolenia Leonardo da Vinci: viola organista. Ide o nástroj, ktorý spája hru na sláčikovom a klávesovom nástroji, ovládateľný jedným hráčom. V priebehu neskorších storočí vzniklo podľa tohto nákresu niekoľko funkčných nástrojov, ktoré sa však nezachovali. Sławomir Zubrzycki, poľský skladateľ a klavirista vytvoril na základe Leonardovho nákresu svoju verziu tohto nástroja, s ktorým žne úspechy nielen v Európe, ale aj v zámorí.

Súčasný tanec:

BOD.Y: Adrena Axis

Nedeľa, 10. júna, 19:00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Stresujúce tanečné predstavenie pre troch tanečníkov, zostavu bicích, jedného hudobníka a jeden objekt. Stres zabíja, no nie vždy, záleží k akému treniu dochádza medzi zúčastnenými komponentami. Premiéra predstavenia, ktoré vzniká v rámci rezidencie na Stanici Žilina-Záriečie.

  • Koncept: Soňa Ferienčíková
  • Choreografia: Jaro Viňarský
  • Účinkujú: Daniel Raček, Lukáš Homola, Soňa Ferienčíková

Hody:

Hody Rajecké Teplice

Sobota a Nedeľa, 9. a 10. júna, Rajecké Teplice

Mesto Rajecké Teplice s partnermi pripravilo pre občanov, návštevníkov už 37. ročník Kultúrneho leta a pozýva na ďalšie z jeho podujatí, a to hodové slávnosti.

Program:

  • Sobota 9. júna o 9.00 sa v budove Mestského úradu uskutoční hodový šachový turnaj o pohár primátorky.
  • Nedeľa 10. júna od 14.00 v Slnečnom pavilóne bude Detský deň v záhrade. Účinkovať budú Pali a Pali s hosťami.
  • Nedeľa 10. júna o 15.00 vo Farskom kostole bude prebiehať prehliadka speváckych zborov „Spievaj Pánovi“.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM