Barbara Dallosová Správy

Nekonečný problém s diviakmi na Hájiku: Odborníci si sadli za jeden stôl

Zver je na žilinskom sídlisku už pomaly ako doma. K tomu, že sa diviaky vracajú, však prispievajú aj samotní obyvatelia. Mesto hovorí o riešeniach.

Ilustračný obrázok k článku Nekonečný problém s diviakmi na Hájiku: Odborníci si sadli za jeden stôl
Zdroj: pixabay.com

Zatiaľ čo na mnohých územiach Slovenska v uplynulých mesiacoch rezonuje téma medveďov v blízkosti miest a obcí, Žilina stále rieši svoj dlhodobý problém s diviakmi. Zver sa vyskytuje v rôznych častiach mesta, najhoršie je to však na sídlisku Hájik.

Popadané ovocie

Práve kvôli tejto problematike sa na mestskom úrade zišla pracovná skupiny tvorená zástupcami mesta, odborníkmi v tejto oblasti, poľovníkmi i mestskými policajtmi. Úlohou tímu bolo zostaviť sériu riešení na elimináciu zveri. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Ako sa uzrozumela pracovná skupina, v súčasnom období spôsobuje najväčšie problémy popadané ovocie zo záhrad. Vôňa ovocia diviaky láka, preto sa dostávajú čoraz bližšie k ľudským obydliam. Vyskytli sa dokonca aj prípady úmyselného prikrmovania divej zveri.

Výskyt zveri v okolí ľudských obydlí sa spája najmä s nedostatkom potravy, ktorú tam zvyknú vyhľadávať. Problémom je aj neobrábanie pôdy, v dôsledku čoho zarastá. „V súčasnom jesennom období po zbere poľnohospodárskych plodín ako kukurica a obilie, nie je pre diviaka nič lepšie ako ovocie. Keď je tam aj krovie, tak zostane. Žiaľ, takýchto miest s nepozbieraným ovocím je v Žiline množstvo. Pre človeka je to nepotrebný biologický odpad, pre diviaka návnada,“ upozorňuje odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia na Mestskom úrade v Žiline.

Nové nádoby na odpad

„Diviaky lákajú odpadky, potraviny, ale aj vôňa jedla z kuchýň. Mesto preto pripomína občanom, aby pri smetných nádobách nenechávali voľne položený kuchynský odpad. Mesto postupne buduje uzamykateľné stojiská a polopodzemné zberné nádoby, taktiež zabezpečilo kryty na nádoby na zmesový komunálny odpad, ktoré zamedzia ľahkému prístupu divých zvierat k odpadkom,“ uvádza v mene samosprávy Miškovčík.

Výskyt lesnej zveri v lokalitách ľudských obydlí v blízkosti lesov a pasienkov je problémom viacerých miest a obcí na Slovensku. Riešiť túto situáciu preto nie je jednoduché, zver sa totiž množí a jej pohyb je nekontrolovateľný, keďže niektoré diviaky sa dokážu za noc prejsť 40 kilometrov.

„Krátkodobé riešenia na elimináciu divej zveri v blízkosti obydlí v Žiline spočívajú v regulovanom odstrele, čistení kontajnerových stojísk, porastov či krovín, dlhodobé zase v kompletnej výmene kontajnerov za špeciálne,“ dodáva Miškovčík.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM