Jozef Legéň Správy

Nekonečná rekonštrukcia Národnej ulice: Prečo ešte nie je hotová?

Po zrekonštruovanej Národnej ulici sa občania nebudú prechádzať ešte minimálne niekoľko týždňov. Práce, ktoré trvajú od polovice mája, sa predlžujú. Mešká dodávka žulovej dlažby, ktorá putuje až z Číny a samotné práce sú náročnejšie, ako radnica predpokladala.

Ilustračný obrázok k článku Nekonečná rekonštrukcia Národnej ulice: Prečo ešte nie je hotová?
Zdroj: Dnes24.sk

Už v týchto dňoch sa Žilinčania mali prechádzať po vynovenej Národnej ulici. Masaryčka, ako ju každý z nás pozná, však ešte ani z ďaleka nevyzerá hotová. Rekonštrukciu a ukončenie prác zdržuje objednaná dlažba z Číny.

Aktuálny stav

„V súčasnosti sa dokončievajú zemné práce pre elektroinštaláciu, kanalizačné a vodovodné prípojky, technológie obelisku, zhotovovanie novej konštrukcie spevnených plôch pred podchodom k železničnej stanici. Ďalej je potrebné vyhotoviť vyrovnávajúcu vrstvu na Národnej ulici, na ktorú sa bude pokladať dlažba s podsypom," povedal hovorca mesta Pavol Čorba.

Dlažba bude žulová, momentálne sa prepravuje. Z dôvodu výhodnejšej ceny bola dlažba objednaná z Číny. Zhotoviteľ ako víťaz verejného obstarávania má právo sa rozhodnúť odkiaľ objedná požadovanú dlažbu, samozrejme musí splniť zadané podmienky čo sa týka rozmeru, farby, kvality. Pre doplnenie uvádzame, že rekonštrukcia Národnej ulice bola realizovaná verejnou súťažou s elektronickou aukciou, súťaže sa zúčastnilo 9 uchádzačov a následne aukciou došlo k úspore 189 000 EUR oproti projektovanej cene. Táto elektronická aukcia bola prvá svojho druhu na stavebné práce v meste Žilina.

Dodanie žulovej dlažby

Práce mali byť skončené v polovici augusta, z dôvodu dlhšieho termínu dodania žulovej dlažby sa termín pravdepodobne predĺži. Predbežný dátum prvého dovozu dlažby na stavenisko je druhý augustový týždeň. Dlažba sa musí dovážať postupne, pretože z hľadiska logistiky je potrebné zabezpečiť prepravu a uskladnenie značného množstva žuly a to ovplyvňuje jej dodávku.

Dokončenie čo najskôr

„Mesto urobí všetko pre to, aby bola rekonštrukcia dokončená čo najskôr. Uvedomujeme si, že rekonštrukcia ulice so sebou prináša dočasné zhoršené podmienky pre prevádzky aj občanov. Prechádzajúci stav Národnej ulice bol nevyhovujúci a veríme, že podnikatelia aj občania chápu, že rekonštrukcia je nevyhnutná a po jej skončení získajú nielen krajší vzhľad ulice, ale aj zlepšenie podmienok podnikania a vynovená pešia zóna bude výstavnou bránou do historického centra mesta,„ dodal Čorba.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM