Jozef Legéň Správy

Nejasná budúcnosť starého trhoviska? Mesto by na jeho mieste radšej videlo park

Staré trhovisko v Žiline podľa mesta už neplní naplno svoju funkciu ako kedysi a nerobí dobré meno mestu. Primátor Žiliny Choma by si vedel predstaviť na mieste, kde staré trhovisko stojí, park. Avšak má to háčik, pozemky nepatria mestu a ich cena je príliš vysoká.

Ilustračný obrázok k článku Nejasná budúcnosť starého trhoviska? Mesto by na jeho mieste radšej videlo park
Zdroj: TASR

Mesto Žilina nevlastní takmer žiadne pozemky na starom trhovisku. Pozemky sú v rukách súkromných a právnických osôb. Podľa primátora Žiliny Igora Chomu staré trhovisko nerobí dobré meno nášmu mestu. „Faktom je, že to trhovisko vyzerá otrasne, nerobí nám dobré meno ako Žiline, pretože naozaj je škaredé,“ povedal Choma.

Podľa jeho slov spĺňalo svoju funkciu dovtedy, kým sa nevybudovalo v Žiline nové trhovisko pri Biskupskom úrade. Bolo centrom klasického trhu, kde pestovatelia prinášali svoje produkty a predávali ich. V dnešnej dobe je v reálnom prenájme 10–12 stánkov, voľakedy ich bývalo okolo šesťdesiat. „Okrem iného sa tam dostávajú tovary, ktoré nemajú s pôvodnou filozofiou nič spoločné. Tenisky, rifle… a tak aj tie stánky vyzerajú. Zalepené igelitmi, špagátmi, poprepájané krížom krážom, proste je to tam škaredé,“ uviedol primátor.

Mesto podľa primátorových slov začalo s majiteľmi pozemkov komunikovať už pred tromi rokmi, či by boli a za akých podmienok ochotní odpredať pozemky nazad mestu. „Filozofia bola taká, že mesto zlikviduje staré trhovisko, urobí na tom mieste park, lebo je to ideálne miesto na malý parčík. A to trhovisko sme chceli presťahovať na starú tržnicu,“ povedal ďalej Choma.

Mesto však narazilo na problém, cena týchto pozemkov je príliš vysoká. „Zatiaľ nevieme nájsť peniaze na to, aby sme ho kúpili nazad do nášho vlastníctva, okrem iného sú tam podpísané zmluvy na dlhé roky dopredu s tými prevádzkami, ktoré tam teraz sú. S týmto by sme mali tak isto problém,“ zdôraznil Choma.

Cesta do budúcnosti je stále otvorená. S vlastníkom pozemkov je mesto dohodnuté, že nebudú uzatvárať nejaké zásadne zmluvy. „Minimálne sa budeme informovať a zaujímať o to, pretože aj situácia v meste sa môže zmeniť. Mesto v krátkej budúcnosti môže vedieť nájsť prostriedky. Pre nás je prioritou nájsť dnes, keď nie na tržnici starej, miesto pre trhovisko, kam Žilinčania budú môcť chodiť nakupovať produkty a na druhej strane zlikvidovať to, čo je škaredé na tom trhovisku,“ uzavrel Choma.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM