Rôzne

Najväčší domov na Kysuciach oslavoval 25. výročie

Zamestnanci a klienti Domova sociálnych služieb Čadca – Žiarec si na sklonku roku 2012 pripomenuli štvrťstoročie poskytovania sociálnych služieb klientom odkázaným na túto pomoc.

Ilustračný obrázok k článku Najväčší domov na Kysuciach oslavoval 25. výročie
Foto: Iveta Hrabovská

Kompletnú starostlivosť, rehabilitácie a rôznorodé terapie zabezpečuje v súčasnosti pre 161 mužov a žien, prevažne seniorov, s rozličným druhom postihnutia. Od svojho vzniku v roku 1987 poskytlo zariadenie na sídlisku Žiarec domov pre 1038 klientov.

Aktívna jeseň života

Pestovanie skalky, úprava parčíka, alebo využívanie knižnice či komunikácia s blízkymi prostredníctvom internetu. Aj takéto možnosti ponúka pobyt v zariadení, ktorého zamestnanci sa starajú aj o ďalšie voľnočasové aktivity svojich zverencov.

Už tradičnou a neodmysliteľnou súčasťou ich života sú oslavy fašiangov, májových slávností, Medzinárodného dňa žien ako aj Dňa matiek. Obľube sa tešia aj spoločné výlety, turistiky a svoju zručnosť prezentujú klienti aj na pravidelných výstavách, kde pravidelne potešia oko návštevníkov výsledky ich práce na krosnách, aranžmány a ďalšie ručné výrobky.

Oceňovali zamestnancov

Pri príležitosti 25. výročia ocenila riaditeľka zariadenia Eva Larišová aj zamestnancov za dlhoročnú a najmä kvalitne vykonávanú prácu. Ceny si prevzala pani Božena Slichová, Marián Pastorek, Ľubica Mizerová, Edita Časnochová, ako aj zdravotné sestry Jarmila Frolová, Antónia Holubová, Helena Kultanová, Viera Perďochová a v neposlednom rade Emília Pokrývková a Janka Rešetková.

V súčasnosti k najväčšiemu domovu v regióne Kysúc patrí aj pracovisko v Čiernom, kde našlo príjemné rodinné prostredie 32 obyvateľov. Potvrdením kvality poskytovaných služieb je aj získanie certifikátu k zavedeniu a používaniu systému manažérstva kvality.

„Zariadenie v Čadci-Žiarci patrí medzi najvýznamnejších poskytovateľov sociálnej starostlivosti v regióne, čo dokazuje nielen svojou veľkosťou, ale aj úrovňou poskytovaných služieb. Prajem jeho obyvateľom, aby v ňom našli teplo domova a zamestnancom chcem poďakovať za profesionálnu prácu, do ktorej dávajú často kus svojho srdca a obohacujú ju svojím ľudským prístupom,“ povedal žilinský župan Juraj Blanár.

Žilinský samosprávny kraj je v piatich regiónoch zriaďovateľom 26 zariadení sociálnych služieb. V uplynulom roku oslavovali jubilejné výročia založenia aj Domov sociálnych služieb a Zariadenie pre seniorov Horelica, ako aj zariadenie Lúč v Žiline, ktoré pomáhajú sociálne odkázaným občanom už 20 rokov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM