Andrea Mesarčíková Rôzne

Najkrajšie kalendáre Slovenska 2010 v Žiline

Po vyhlásení výsledkov v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici sa spustilo ďalšie kolo putovnej výstavy prestížnej súťaže slovenskej kalendárovej tvorby.

Celoštátna súťaž Najkrajšie kalendáre Slovenska vstúpila v tomto roku už do svojho 18. ročníka. Je to jediná súťaž, ktorá je meradlom úrovne slovenskej kalendárovej tvorby. TASR o tom informovala Jana Šedíková z Krajskej knižnice v Žiline.
Ako ďalej uviedla, Krajská knižnica v Žiline tiež sprístupňuje pre širokú verejnosť spomínanú výstavu v období 12. až 29. júla, každý pracovný deň od 10.00 do 18.00 h. Na výstavných paneloch si môžu záujemcovia prezrieť víťazné kalendáre za rok 2010.
Každý tvorca kalendárov, či je to vydavateľstvo, reklamná agentúra alebo tlačiareň, sa snaží zúčastniť na tejto prestížnej súťaži a bodovať. Podujatie Najkrajšie kalendáre Slovenska je teda akýmsi barometrom na slovenskom kalendárovom trhu. Vydavateľstvá, tlačiarne, autori, reklamné agentúry a iní tvorcovia nominovali celkom 53 nástenných, stolových, plagátových a iných kalendárov od 43 vydavateľov, ktoré súťažili v desiatich kategóriách.
Najviac kalendárov poslali do celoslovenskej súťaže mestské a obecné úrady. Silne boli obsadené aj kategórie firemných a autorských kalendárov. Najúspešnejším vydavateľstvom kalendárov v súťaži sa stala česko-slovenská spoločnosť PRESCO GROUP SLOVAKIA, ktorá získala v súťaži jedno prvé a dve druhé miesta. Do popredia medzi elitu vydavateľstiev kalendárov sa dostal aj ambiciózny šaliansky fotograf a vydavateľ Igor Boháč. V tomto roku prihlásil do súťaže štyri diela v kategórii autorských a jedno v kategórii mestá Slovenska. Tradičnú výbornú úroveň majú aj diela fotografa Filipa Kuliševa, ktorý aj tentoraz bodoval. Lahôdkou pre porotu bol kalendár Jozefa Čvikotu Plynutie času, ktorý si vyslúžil mimoriadne ocenenie za netradičné technologické spracovanie.
Celoslovenskú súťaž Najkrajšie kalendáre Slovenska už tradične vyhlasuje Klub fotopublicistov so Štátnou vedeckou knižnicou v Banskej Bystrici a ďalšími kultúrnymi inštitúciami.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM