Soňa Vanovčanová Kultúra Správy

Na žilinskom Vojenskom cintoríne odhalili pamätnú tabuľu s menami padlých vojakov

V Žiline si pripomenuli padlých, ktorí oslobodzovali nielen Žilinu, ale aj ďalšie časti Žilinského kraja. Pietneho aktu sa zúčastnili aj delegácie Ruskej federácie a Bieloruska.

Ilustračný obrázok k článku Na žilinskom Vojenskom cintoríne odhalili pamätnú tabuľu s menami padlých vojakov
4
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

Na Vojenskom cintoríne na Bôriku a pri pamätníku vojakov 1. československého armádneho zboru v Sade SNP v Žiline si v pondelok pietnym aktom kladenia vencov pripomenuli 73. výročie oslobodenia Žiliny. Podujatia sa zúčastnili zástupcovia Ministerstva obrany, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, priami účastníci bojov o Žilinu a delegácie veľvyslanectiev Ruskej federácie a Bieloruska. Informovala o tom hovorkyňa Mesta Žilina Barbora Zigová.

„Žilinský viceprimátor Patrik Groma spolu so zástupcami zahraničných veľvyslanectiev vysypali na hroby vojakov Červenej armády hlinu z bieloruského partnerského mesta Grodno,“ uviedla Zigová.

Podpredseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Juraj Drotár podotkol, že vďaka spolupráci s ruským veľvyslanectvom v rokoch 2016, 2017 a 2018 sa podarilo zosobniť vojakov pochovaných na Vojenskom cintoríne.

„Do roku 2018 sme uvádzali, že na cintoríne je pochovaných 1768 vojakov Červenej armády. Dnes sme odhalili pamätnú tabuľu vojakov, ktorí tu ležia v spoločných hroboch či samostatne, a došli sme k číslu 1907. Títo vojaci oslobodzovali naše mestá od Liptovského Mikuláša cez dolný Liptov, Oravu, Kysuce, Turiec a Žilinskú kotlinu,“ povedal Drotár.

Doplnil, že po skončení druhej svetovej vojny sa v nasledujúcich rokoch otvoril cintorín ako spoločný hrob. „Zo všetkých bojísk sa tu sústredili padlí vojaci. Sme veľmi radi, že veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku venovalo tomuto pamätnému miestu veľké úsilie a finančné zdroje na zrenovovanie. Areál sa ohradil, obnovili sa hrobové miesta. A čo je najdôležitejšie, po 73 rokoch sme odosobnili tu ležiacich neznámych vojakov. To je asi najväčšie, čo sme mohli dosiahnuť,“ dodal podpredseda SZPB.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM