Webnoviny - Rôzne

Na webe zverejnili 13-tisíc faktúr

Žilinská radnica začína na webovej stránke mesta zverejňovať všetky faktúry a tiež zmluvy s objemom vyšším ako 20-tisíc eur.

Verejnosť si aktuálne môže prezrieť 12 990 faktúr a 62 zmlúv mesta od začiatku roka 2007 do 30. júna 2010, nové dokumenty budú dopĺňať priebežne jedenkrát za mesiac. „Domnievam sa, že naozaj aktuálne neexistuje samospráva, ktorá by v takomto rozsahu zverejňovala tieto dokumenty. A dokonca aj s určitou hrdosťou môžem povedať, že ten záväzok, ktorý vláda SR aktuálne chce presadiť, to znamená, aby všetky štátne orgány zverejňovali faktúry a zmluvy, tak v meste Žilina už to funguje dávno v praxi,“ povedal žilinský primátor Ivan Harman, podľa ktorého je to len jeden z ďalších krokov na znižovanie korupčného prostredia. „Je to ďalší krok, ďalšie opatrenie z celého komplexu opatrení, z celého balíčka Otvorené mesto Žilina. Sú to opatrenia, ktoré sú zamerané na informovanie občanov, na verejnú kontrolu, ale aj na znižovanie možného korupčného prostredia. Mám za to, že najlepšia kontrola je verejná kontrola a na to, aby táto kontrola mohla byť účinná, musia mať občania prístup k informáciám.“

Mesto už od roku 2007 zverejňuje prehľady faktúr a zmlúv, dnes je však možné si na webe pozrieť aj kompletné dokumenty v naskenovanej podobe. Viac ako 13-tisíc dokumentov skenovali takmer mesiac dve pracovníčky mestského úradu, technické zabezpečenie, materiál a ich mzdy stáli mesto zhruba tritisíc eur. Pred tromi rokmi v rámci zvyšovania informovanosti, skvalitňovania služieb a znižovania korupcie otvorili v Žiline aj Klientske centrum mestského úradu, neskôr zaviedli grantový systém podpory spoločenských aktivít, prideľovanie mestských nájomných bytov žrebovaním a tento rok spustili tiež elektronické aukcie. Radnica v budúcnosti plánuje presadiť aj etické kódexy voleného funkcionára a zamestnanca mestského úradu.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM