Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Na Štefana sa bavila celá dedina: Čo robievali frívaldské deti?

Do svojho raného detstva sa s nami na chvíľku vrátila pani Štefánia Hundáková (89) z Rajeckej Lesnej. Tentokrát zaspomínala na štefanské huncútstva.

Ilustračný obrázok k článku Na Štefana sa bavila celá dedina: Čo robievali frívaldské deti?
Zdroj: TASR

Po prvom Vianočnom sviatku, ktorý bol v Rajeckej Lesnej oddychový, komorný a rodinný sa obyvatelia prebudili do veselého štefanského rána. Všetkým bolo jasné, že končí obdobie pokoja a môžu sa opäť zabávať. Avšak štefanské ráno nezačínalo hneď zábavou. Muži a chlapci si najskôr museli splniť svoju polaznícku povinnosť.

Od skorých ranných hodín chodievali frívaldskí muži a chlapci po dedine laziť. Prechádzali po obci hore prúdom rieky po rodine, známych a zašli aj na faru. V rodinách mali najradšej polazníkov z dolného konca obce. Tí mali byť zárukou, že majetok sa bude v nasledujúcom období rozrastať. Ženy bývali na Štefana zvyčajne doma. Mládež sa šla večer zabávať na štefanskú zábavu, deti zas mali v podhorskej obci parádnu sánkovačku.

„U Pekných mali slače (veľké sane na vyvážanie hnoja), tak ich chlapci poprosili, či by nám ich nepožičali. Tak nám ich požičali a kde je Vojanek (časť obce Rajecká Lesná), tam sme na ne nasadli a pustili sme sa kolo nás, až na most nám to letelo. Také snehy boli, hore bolo namrznuté a tí chlapci kerovali a koľko sa nás len zmestilo, toľkí sme sa na tých slačoch tlačili. Aj nás vyvalili, aj náročky. Ale tak to bolo. Taká som šla domov červená potom hore cestou. Potom som už len hľadala, čo zjesť,“ podelila sa o úsmevné spomienky pani Štefánia.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM