Kultúra

Na Stanici budú analyzovať mečiarizmus: Memory Kontrol sa blíži

Kultúrne centrum Stanica organizuje od 12. do 16. novembra 5. ročník medzinárodného festivalu a sympózia Memory Kontrol. Po minulom ročníku, kedy sa festival zameral na analýzu mečiarizmu, sa tento rok festival zaoberá obdobím normalizácie.

Ilustračný obrázok k článku Na Stanici budú analyzovať mečiarizmus: Memory Kontrol sa blíži
Foto: Iveta Hrabovská

„Festival je intelektuálnou dielňou, v ktorej si na Stanici plníme naše záväzky voči slobode. Robíme reflexiu súčasných dejín vo verejnom priestore a chceme, aby bola prístupná bežným ľuďom so širšími záujmami. Skúmame dejiny po roku 1945 aj preto, lebo v školách sa venuje ich výučbe minimálna pozornosť,” hovorí zakladateľ festivalu Fedor Blaščák.

V programe nebude chýbať divadelná hra Václava Havla Audiencia v podaní českého súboru Divadlo na tahu, koncert Kuba Ursinyho a skupiny Provisorium, česko-slovenská debata študentov stredných škôl na tézu „Rozdelenie Československa bolo správnym rozhodnutím”, literatúra, filmy a výstava v žilinskej Novej synagóge, ktorá ponúkne diela rešpektovaných českých, slovenských a maďarských umelcov.

Výstava bude otvorená počas celého trvania festivalu a je to zároveň posledná možnosť navštíviť v roku 2012 priestory budúcej kunsthalle v Žiline. Súčasťou festivalu je aj dvojdňové medzigeneračné sympózium stredoeurópskych intelektuálov.

„Memory Kontrol je neformálna iniciatíva, zakladáme si na neakademickosti. Produkujeme rôzne žánre – divadlo, verejné diskusie, výstavy, publikujeme spomienky pamätníkov, eseje aj historické štúdie, hlavný dôraz však kladieme na prácu s publikom a na verejnú povahu našich aktivít,” dodáva Blaščák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM