Iveta Hrabovská Rôzne

Na obojsmernej Poľnej ulici pribudol spomaľovací prah

Mesto sa rozhodlo na Poľnej ulici v Žiline umiestniť spomaľovací prah. Dôvodom jeho inštalácie je celkové zvýšenie bezpečnosti na uvedenej ulici od Váhostavu smerom ku križovatke ulíc Poľnej a Tajovského.

Poľná ulica, ktorá bola niekoľko rokov jednosmernou, sa v júni 2012 stala obojsmernou. Mesto Žilina na základe viacerých podnetov od občanov a na základe kladného stanoviska Okresného dopravného inšpektorátu vydalo dopravné určenie v septembri 2011. Vzhľadom na nedostatok finančných prostriedkov sa riešenie realizovalo až v júni 2012.

Protesty občanov[/size][/co­lor]

Obojsmerná premávka na Poľnej ulici však vyvolala protesty niektorých občanov, ktorí s novým riešením nesúhlasia. Primátor Igor Choma chápe, že sa občania cítia dotknutí. Najmä keď už nemôžu parkovať motorové vozidlá na verejnej komunikácii tak, ako boli zvyknutí.

Poľná ulica spĺňa parametre obojsmernej cesty a bola aj v minulosti hlavnou spojnicou medzi ulicami Tajovského a Hlinská, aj ďalej smerom na Rajec. V období, kedy bola Poľná ulica jednosmerná, bola touto spojnicou Bajzova ulica, ktorá vedie okolo dvoch panelových domov kde býva niekoľko desiatok rodín s deťmi. Bajzová ulica je doteraz využívaná aj na parkovanie motorových vozidiel a v niektorých úsekoch je zúžená na jeden jazdný pruh.

„Zobojsmernenie“ Poľnej ulice predstavuje po zvážení všetkých okolností väčší prínos, či už pohľadu lepšej dostupnosti, spojenia dôležitých mestských častí, úspory pohonných hmôt a aj vplyvu na životné prostredie.

Riešenie – spomaľovací pruh[/size][/color]

Vzhľadom k tomu, že križovatka je nebezpečná a je tam veľmi rýchla doprava, namontovalo mesto spomaľovací prah. „Doterajšie skúsenosti ukazujú, že nedochádza ku kolíziam a doprava sa podstatným spôsobom zlepšila. Na spomaľovací pruh prichádza viac pozitívnych ako negatívnych ohlasov a myslím si, že ostaneme pri tomto riešení a nebudeme ho meniť,“ ukončil Choma.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM