Jozef Legéň Správy

Na Kysuciach sa začne výstavba diaľnice D3: Dokončená by mala byť o tri roky

Na Kysuciach sa rozbehne výstavba úseku diaľnice D3 zo Svrčinovca po Skalité. Národná diaľničná spoločnosť podpísala zmluvu s víťazom súťaže, združením štyroch firiem - Váhostav-SK, Doprastav, Strabag a Metrostav. Stavba by mala byť podľa predpokladov dokončená o tri roky.

Ilustračný obrázok k článku Na Kysuciach sa začne výstavba diaľnice D3: Dokončená by mala byť o tri roky
Zdroj: TASR

Cena výstavby 330 miliónov

Konzorcium firiem ponúklo v tendri cenu za výstavbu cesty vo výške 329,9 milióna eur. Štát pôvodne odhadoval náklady na tento diaľničný úsek v hodnote 365,6 milióna eur. Stavba sa má realizovať v polovičnom profile, keďže intenzita dopravy je v úseku nízka a aj polovičný profil má postačiť na to, aby obslúžil dopravný dopyt na ceste. Súčasťou úseku sú dva tunely – Svrčinovec a Poľana.

Diaľnica D3 má napojiť Slovensko na severného suseda –Poľsko. Dôležité je v tomto prípade podľa diaľničiarov napríklad spojenie Žiliny s najväčším ekonomickým regiónom Poľska – Hornosliezskou priemyselnou oblasťou s centrom v poľských Katoviciaciach.

Diaľničné prepojenie

„Diaľničný úsek D3, ktorý NDS dnešným dňom rozbehla, je ďalším krokom k diaľničnému prepojeniu krajín stredovýchodnej Európy v severojužnom smere od Baltu po Stredomorie,“ povedal hovorca NDS Marcel Jánošík.
Budovanie tejto diaľnice je však dôležité aj pre napojenie Slovenska na Českú republiku. Svrčinovec je totiž bod, v ktorom sa napojí rýchlostná cesta R5 na diaľnicu D3 a spojí tak obe krajiny druhým diaľničným prepojením popri diaľnici D2.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM