Jozef Legéň Krimi

Na čerpačke v Tepličke nad Váhom odhalili predaj pančovanej nafty!

Žilinskí colníci odhalili podvod pri predaji motorovej nafty na čerpacej stanici v Tepličke nad Váhom. Tam motoristom predávali namiesto motorovej nafty vykurovací a mazací olej.

Ilustračný obrázok k článku Na čerpačke v Tepličke nad Váhom odhalili predaj pančovanej nafty!
Zdroj: TASR

Colníci zaistili celý obsah skladovacích nádrží, dovedna takmer 12 000 litrov nepravej motorovej nafty. Informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Vykurovací a mazací olej je zdaňovaný omnoho nižšou sadzbou spotrebnej dane ako motorová nafta a ani zďaleka nedosahuje potrebnú kvalitu, ktorú pre motorovú naftu predpisuje norma.

Žilinským colníkom sa tak podarilo odhaliť ďalší prípad predaja tzv. pančovanej nafty.

Predbežný daňový únik na spotrebnej dani zo zaisteného tovaru predstavuje podľa Macíkovej približne 4 600 eur. „Prípad je ešte stále predmetom ďalšieho vyšetrovania a už teraz je zrejmé, že únik na spotrebnej dani bude niekoľkonásobne vyšší,“ dodala Macíková.

Uvedený prípad nie je ojedinelým. Žilinský colníci zaznamenali aj niekoľko prípadov, kedy bol vykurovací olej ponúkaný na predaj ako motorová nafta priamo z dodávkových vozidiel formou podomového predaja. Podvody na daniach pri predaji benzínu či nafty zistili žilinskí colníci už v roku 2010. Vtedy na jednej z čerpacích staníc v Žiline zaistili 33 000 litrov pohonných hmôt.

Expertíza vtedy ukázala, že čerpacia stanica predávala namiesto motorovej nafty zmes odpadov z ropných produktov. Ak si takúto „motorovú naftu“ motoristi načerpali do svojho vozidla, riskovali vážne poškodenie motora. Voči zodpovedným osobám začali policajti trestné stíhanie a colný úrad im vtedy vyrubil uniknutú spotrebnú daň vo výške 12 810 eur.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM