Webnoviny - Futbal

Moderný kamerový systém bude chrániť fanúšikov

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Tomáš Benedikovič BRATISLAVA 24. júna (WEBNOVINY) – Futbalových fanúšikov v hľadiskách niektorých štadiónov najvyššej slovenskej futbalovej súťaže v Bratislave (ŠK Slovan), v Senici, v Žiline, v Dubnici nad Váhom a Michalovciach chráni pred vyčíňaním výtržníkov nový unikátny kamerový systém Slovak Telekomu (ST). Ochranné zložky a bezpečnostná služba, ktoré monitorujú poriadok na športoviskách, môžu vďaka novému systému kontroly ľahko a rýchlo identifikovať výtržníkov a okamžite proti nim zasiahnuť. Technická novinka z dielne tejto telekomunikačnej spoločnosti prináša komplexné riešenie ochrany slovenských štadiónov, ktoré určite prispeje k celkovej bezpečnosti návštevníkov futbalových zápasov.

Nový kamerový systém ST zabezpečuje trvalý monitoring každého sedadla štadióna, ako aj vstupov na štadión. Celý systém zahŕňa inštaláciu vnútorného a vonkajšieho systému bezpečnostných kamier. Technické riešenie spoločnosti využíva najmodernejšiu optickú sieť.

Podľa odborníkov tento kamerový systém spĺňa najprísnejšie normy platné v Európskej únii (EÚ). Kvalita záznamu kamerami až do 360 bodov na meter snímanej plochy umožňuje jeho použitie aj pri prípadnom riešení trestnej činnosti. Samozrejmosťou je kompatibilita s ďalšími bezpečnostnými prvkami, ako je napríklad biometria či pripojenie databázy konfliktných osôb. Unifikovaný systém na všetkých spomenutých štadiónoch zjednodušuje ovládanie a prístup k záznamom pre príslušné ochranné alebo represívne

Vstupy na štadión sú monitorované IP kamerami s rozlíšením až 3,1 Mpix a slúžia na monitorovanie vstupujúcich návštevníkov nie iba športových, ale aj kultúrnych podujatí. Na snímanie obrazu priamo na tribúnach slúžia IP otočné kamery s vysokým riadkovým rozlíšením a možnosťou prepínania medzi farebným a čiernobielym módom snímania obrazu. Pri zapnutom čiernobielom móde kamery zachytia obraz aj v tme. Vďaka 30-násobnému zoomu dokážu tieto kamery zaznamenať detail tváre človeka na ktoromkoľvek mieste na štadióne. Okrem toho budú tribúny monitorovať aj statické IP kamery s rozlíšením 3 Mpix.

V súčasnosti buduje spoločnosť ST kamerový systém aj na ďalších troch štadiónoch najvyššej ligovej súťaže – v Banskej Bystrici, Nitre a Ružomberku. Nové kamerové systémy ST spĺňajú všetky požiadavky nie iba futbalových klubov, ale aj príslušného zákona NR SR č. 479/2008 Z.z. a vyhlášky č. 332/2009. Technické riešenie spoločnosti ST privítali aj najvyšší zástupcovia slovenského futbalu.

"Veľmi ma teší, že vďaka spolupráci Únie ligových klubov, Slovenského futbalového zväzu a Slovak Telekomu môžu teraz slovenské futbalové štadióny využívať jeden z najmodernejších kamerových bezpečnostných systémov. Slovak Telekom nám poskytol komplexné riešenie, ktoré plne vyhovuje potrebám a prísnym požiadavkám našej Únie. Som presvedčený, že tento krok povedie k zvýšeniu bezpečnosti, ktorú ocenia nielen všetci priaznivci slovenského futbalu, ale aj široká verejnosť,“ zhodnotil prínos spomenutého kamerového systému z dielne ST prezident Únie ligových klubov (ÚLK) Karol Belaník.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM