Monika Földešiová Od Vás

Moderátor na leteckých dňoch? Pobavil svojou slovenčinou

REPORTÁŽ. Uplynulý víkend bolo Slovensko svedkom ďalších leteckých dní Slovak InternationalAir Fest(SIAF). Dejiskom podujatia bola i tento rok letecká základňa v Sliači, na ktorej sa podľa predpokladaného počtu divákov a popisu účastníkov bolo na čo

Takmer stovka lietadiel [/size][/color]

Už od štvrtka začali na letisku medzi Banskou Bystricou a Zvolenom pristávať účastníci tejto šou. A nebolo ich veru málo. Tohtoročne sa leteckých dní zúčastnilo cez 400 účastníkov s 95 lietadlami zo 14 štátov. Okrem ukážok na oblohe nechýbali ani statické ukážky na zemi, a tak sa prišla predviesť i polícia so svojou výbavou. K dispozícií bol aj simulátor stíhačky Gripen a pre najmenších boli pripravené nafukovacie hrady a celý hangár s Xbox konzolami.

Vysoká účasť napriek výkyvom počasia[/color][/si­ze]

Nie jedného návštevníka odradila práve sobotňajšia predpoveď počasia. Počas dňa sa ponad letisko niekoľkokrát prehnali prehánky, ale i napriek tomu bola účasť okolo 55-tisíc ľudí. V nedeľu sa počasie zlepšilo, čo v porovnaní z predchádzajúcim dňom zvýšilo návštevnosť o 5-tisíc divákov. [size=14] [color=#ff0000]Kus Ameriky u nás[/color] [/size] Najväčším lákadlom bola statická ukážka amerického bombardéru Boeing B-52 Stratofortress, ktorý sa na Slovensku prezentoval vôbec po prvýkrát. Po jedenásť hodinovom lete z americkej Louisiany sa tento lietajúci obor usadil na jednej z rolovacích dráh letiska a kvôli svojim veľkým rozmerom (dĺžka 49 metrov, rozpätie krídel 56 metrov, výška 15 metrov) bol nútený priletieť ako prvý a odletieť medzi poslednými.

[blockquote]Bom­bardér používajú letecké sily USA od roku 1955, a vďaka svojej vysokej nosnosti (31 ton) sa zúčastnil mnohých vojenských konfliktov.Náv­števníci si mohli prezrieť i jeho palubu pod vedením priateľskej americkej posádky. //„Je fantastické, ako vôbec dokáže taký kolos vzlietnuť,“ //poznamenal jeden z divákov. [/blockquote] ## Vzdušné súboje[/size][/co­lor] V programe sa vyskytlo mnoho lákavých letových ukážok. Od najsilnejších strojov ako F-16 z Belgicka, vzdušného súboja dvoch slovenských MiG-29AS, poľských Su-22, Gripenov zo Švédska, rakúskeho EurofighterTyphoon a švajčiarskeho F/A–18 Hornet. Na rad prišli aj stroje československej výroby ako L-39 Albatros, L-29 Delfín a L-159 Alca. Nechýbali ani helikoptéry a akrobati, ako Zoltán Véres z Maďarska či letecké skupiny Orlik z Poľska, Očovskí Bačovia, košický RetroSky Team, a ďalšie veľké lákadlo – FrecceTricolori z Talianska.

Talianski piloti na oblohe hviezdili[/co­lor][/size]

FrecceTricolori prileteli s desiatimi lietadlami typu Aermacchi MB-339 a pre publikum pripravili nezabudnuteľné divadlo. Ich program trval dokopy viac než 30 minút a veľkým obohatením bol najmä komentátor tejto skupiny s krstným menom Andrea. Ten sprostredkúval divákom jednotlivé úkony v rodnej taliančine, angličtine a vďaka rýchlokurzu aj v lámavej slovenčine, ktorá vytvorila úsmev na tvári nejednému účastníkovi. Pri veľmi tesných a nebezpečných akrobatických manévroch tuhla krv v žilách mnohým divákom zo zeme. **“Naozaj veľkolepé vystúpenie talianskych elitných pilotov, avšak pri niektorých manévroch mi naozaj nebolo všetko jedno a mala som strach,“ **vyjadrila sa návštevníčka leteckých dní. Čerešničkou na torte bolo vytvorenie najdlhšej talianskej vlajky vďaka farebnému dymu z lietadiel v sprievode známej pesničky NessunDorma od LucianaPavarottiho. [size=14] [color=#ff0000]­Autogramiáda na záver [/color][/size] Po každej letovej ukážke boli piloti jednotlivých lietadiel pripravení odovzdávať autogramy. Prístupní boli i rozhovorom a milo odpovedali na každú položenú otázku. Pri prekonanej plánovanej návštevnosti, pestrom programe a veľkej snahe usporiadateľov, ktorým patrí veľká vďaka, sa naozaj máme načo tešiť aj nasledujúci rok.

autor, foto: Marek Vons editor: Filip Lehotský

ZA_siaf
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM