Od Vás

Mladí moderátori v akcii

Nejeden profesionálny moderátor by závidel výkony študentov, ktorí v Žiline bojovali o postup do celoslovenskej súťaže Sárova Bystrica. Je to súťaž pre mladých moderátorov, ktorej krajské kolo sa konalo v stredu 24. októbra na žilinskej radnici.

Ilustračný obrázok k článku Mladí moderátori v akcii
Foto: Iveta Hrabovská

. Vyhlasovateľmi súťaže sú Žilinský samosprávny kraj, Krajské kultúrne stredisko v Žiline a Mesto Žilina. Súťažili tu víťazi regionálnych kôl z nášho kraja v dvoch vekových kategóriách. V prvej kategórii bolo 11 súťažiacich vo veku od 15 do 18 rokov a v druhej 8 súťažiacich vo veku od 18 do 25 rokov. Ich moderátorské výkony sledovala a hodnotila odborná porota, ktorej predsedom bol Milan Matušinský a členovia Pavol Kubica a Ján Blahovec.

„Hodnotila okrem iného celkový dojem, výslovnosť, prirodzenosť, presvedčivosť a kultúrnosť prejavu, schopnosť zaujať poslucháča a zareagovať na nečakanú situáciu, neverbálny a hlasový prejav,“ povedala Anna Lovritšová z Krajského kultúrneho strediska v Žiline.

Zlá artikulácia a otázky

Vzhľadom na to, že jednotlivé texty si pripravovali účastníci sami, porota mohla zohľadniť aj kreativitu pri ich tvorbe. Súťažiaci mali pripravené texty na štyri povinné disciplíny – interpretácia spravodajského textu, interpretácia reklamného textu, vedenie rozhovoru so zaujímavým človekom a moderovanie vlastnej relácie. Táto súťaž je všestranná a dáva príležitosť mladým ľuďom prezentovať svoje schopnosti v oblasti rozhlasového a televízneho moderovania, redakčnej prípravy, celkového vystupovania a úrovne komunikačných schopností na verejnosti. Milan Matušinský zhodnotil úroveň tohto ročníka súťaže ako stúpajúcu.

„Som rád, že oproti minulému ročníku sa zlepšila výslovnosť, ktorá je veľmi dôležitá pre moderátora, aby mu poslucháč rozumel. Ale stále sa opakujú chyby, ako je prílišné mäkčenie, najmä v slovách cudzieho pôvodu, nesprávne kladené otázky, či zlá artikulácia,“ vytkol študentom predseda poroty.

Najlepší z Hrádku a Žiliny

Súťaž bola vyrovnaná a porota sa rozhodla udeliť v prvej kategórii prvé miesto Nikole Fáberovej z Gymnázia v Liptovskom Hrádku, druhé miesto obsadil Tomáš Vojtuš z Obchodnej akadémie v Čadci a tretie miesto získala Lenka Lašová z gymnázia v Čadci.

V druhej kategórii získala prvé miesto Simona Obšivanová z Gymnázia sv. Františka v Žiline, druhé miesto patrí Tatiane Trnkovej z obchodnej akadémie v Čadci a tretie miesto porota udelila Lucii Lasičkovej z Gymnázia sv. Františka v Žiline.

„Prví dvaja z každej kategórie pôjdu na celoštátne finále súťaže, ktoré bude 15. a 16. novembra v Banskej Bystrici,“ podotkla Lovritšová z KKS.

Cena primátora

V tomto ročníku krajského kola pribudlo ešte jedno ocenenie a to Cena primátora mesta Žiliny. Tú si odniesol na Oravu súťažiaci Matej Stachera zo Spojenej školy v Nižnej. Súťažiacich na radnici pozdravil v mene primátora Igora Chomu hovorca mesta Pavol Čorba. Zaželal im veľa úspechov v súťaži i v živote a vyslovil želanie, aby sa v budúcnosti ako profesionálni redaktori či moderátori neznížili k nepravdivým, prekrúteným či neovereným informáciám.

Na záver sa poďakovala aj riaditeľka Krajského kultúrneho strediska v Žiline Soňa Řeháková všetkým súťažiacim za ich výkony a prezentáciu, Mestu Žilina, porote a spolupracovníkom z regionálnych kultúrnych a osvetových stredísk za prípravu a spoluprácu na súťaži Sárova Bystrica a zaželala všetkým veľa tvorivosti a úspechov v práci i v živote.

Výsledky 34. ročníka krajskej súťaže Sárova Bystrica v Žiline:

I. kategória

  1. miesto – Nikola Fáberová – Gymnázium Ul. Hradná Liptovský Hrádok
  2. miesto – Tomáš Vojtuš – Obchodná akadémia D. M. Janotu Čadca
  3. miesto – Lenka Lašová – Gymnázium J. M. Hurbana Čadca

Čestné uznanie – Simona Gablíková – Gymnázium Veľká okružná Žilina

II. kategória

  1. miesto – Simona Obšivanová – Gymnázium sv. Františka z Asissi Žilina
  2. miesto – Tatiana Trnková – Obchodná akadémia D. M. Janotu Čadca
  3. miesto – Lucia Lasičková – Gymnázium sv. Františka z Asissi Žilina

Čestné uznanie – Janka Sopkuliaková – Katolícka univerzita Ružomberok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM