Marcel Mojžiš Rôzne

Mimoriadna situácia v Žiline: Do nemocnice povolali armádu!

Situáciu v žilinskej nemocnici majú po dohode rezortov zdravotníctva a obrany pomôcť vyriešiť vojenskí lekári. Informovali o tom šéfovia oboch rezortov. V nemocnici viacerí lekári odmietajú služby na pohotovosti na urgentnom príjme úrazovej ambulancie a na oddelení úrazovej chirurgie.

Ako uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, základom je zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre pacientov v plnom rozsahu. Situáciu označila za stabilizovanú. Ministerstvá sa na výpomoci dohodli zatiaľ do konca roka. „Je to príklad toho, že pokiaľ sa chce, rezortná spolupráca funguje skvele a rýchlo,“ skonštatovala.

Ako priblížil šéf rezortu obrany Martin Glváč, armádni lekári budú vypomáhať od 15.30 h do 07.00 h. Do služby nastúpili prvýkrát včera, spolu ide o dvoch traumatológov, dvoch všeobecných chirurgov a dvoch ortopédov. Platiť ich bude ministerstvo obrany.

„Je nám ľúto, že armáda sa stala nástrojom politickej moci v tejto krajine. My to na rozdiel od pani ministerky nepokladáme za normálny postup,“ reagoval šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Podľa odborov tento krok ukázal, že výpovede lekárov z dôvodu ich nadbytočnosti sú iba nezákonným hrubým nátlakom, čo Zvolenská odmieta, keďže vyhodených lekárov museli nahradiť armádnymi lekármi. Ministerku a riaditeľa nemocnice vyzývajú na rokovanie.

„Zároveň, keď pani ministerka povie, že povolať armádu je na Slovensku štandardné riešenie, myslíme si, že sa mýli. Takýto postup je možno štandardný v krajinách Južnej Ameriky, ale Slovensko je členom Európskej únie,“ konštatoval Visolajský. Podotkol, že základom únie je dialóg, a nie hrubý nátlak. Odbory sú presvedčené, že riaditeľ nemocnice Štefan Volák situáciu nezvládol.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM