Jozef Legéň Rôzne

Mierna zima zvyčajne nahráva premnoženiu potkanov: Prebehne v Žiline celoplošná deratizácia?

Mierna zima a dostatok potravy v okolí smetiakov môžu vplývať na stav populácie potkanov v našom meste. Pozreli sme sa na to, či mesto plánuje jarnú celoplošnú deratizáciu a aký je stav potkanov v meste pod Dubňom.

Ilustračný obrázok k článku Mierna zima zvyčajne nahráva premnoženiu potkanov: Prebehne v Žiline celoplošná deratizácia?
Zdroj: TASR

Podľa hovorcu mesta Pavla Čorbu celoplošná deratizácia v Žiline sa vykonáva raz ročne a mesto postupuje v zmysle zákona. „Mesto Žilina postupuje v zmysle § 53 zákona č. 355/2007 Povinnosti obcí. Povinnosti fyzických osôb – podnikateľov a právnických osôb upravuje §52 predmetného zákona. Deratizáciu vykonávame pravidelne (1× ročne, prípadne podľa potreby) v objektoch, ktoré sú vo vlastníctve Mesta,“ povedal Čorba.

Pri takýchto celoplošných deratizáciách mesto zvykne osloviť a vyzvať ostatné subjekty, aby vykonali deratizáciu v rovnakom termíne a zabezpečila sa tak maximálna účinnosť.

Podľa hovorcu v súčasnosti nie je hlásený zvýšený výskyt hlodavcov. K premnoženiu potkanov a teda aj šíreniu nebezpečných chorôb teda zatiaľ nedošlo. „Deratizáciu plánujeme vykonať na jeseň. Pri vykonávaní deratizácie v našich objektoch sú miesta vždy označené, v zmysle zákona, a vykonáva sa preventívne. Náklady na deratizáciu sú cca 4 000 €,“ dodal hovorca.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM