Michal Lamlech je najlepší budúci kuchár zo severného Slovenska
Krájanie cibule, póru, či zemiakov alebo vykostenie kuraťa a pstruha - v týchto základných zručnostiach, ktoré by nemali byť cudzie žiadnemu kuchárovi, si zmerali sily budúci kuchári zo severného Slovenska. Ako si s nimi poradili?

Najtalentovanejší študenti hotelových škôl, stredných odborných učilíšť a stredísk praktického vyučovania v odboroch kuchár – čašník si zmerali sily na regionálnom kole 3. Kuchárskeho päťboja. „Ide nám o podporu mladých kuchárov a talentov, ktorým súťaž pomôže v ich budúcnosti,“ objasňuje Karol Preiner dôvody, prečo sa realizuje už tretí ročník tejto čoraz obľúbenejšej súťaže.
Zručnosti budúcich kuchárov preverili individuálne disciplíny, ktoré hodnotila odborná porota v zložení: šéfkuchár Metro Vojto Artz, Juraj Struhár, šéfkuchár hotela Astrum Laus **** a Vladimír Bodina, šéfkuchár reštaurácie Moya grill restaurant. Okrem rýchlosti hodnotila aj precíznosť zvládnutia jednotlivých úloh. Súťažné disciplíny išli najlepšie od ruky Michalovi Lamlechovi z Hotelovej akadémie zo Žiliny, ktorý od poroty získal celkovo 170 bodov a získal tak spomedzi 18 súťažiacich prvé miesto. Do zápolenia o najlepšieho budúceho kuchára sa okrem Hotelovej akadémie zo Žiliny zapojila aj Hotelová akadémia z Liptovského Mikuláša a Súkromná stredná odborná škola spoločného stravovania zo Žiliny.
„Sme veľmi radi, že pre mladých gastronómov existuje takáto príležitosť ukázať svoje schopnosti. Sú to základy, ktoré by mal každý dobrý kuchár ovládať. Zároveň si môžu vyskúšať svoju budúcu prácu naostro a my, skúsenejší, im môžeme odovzdať užitočné tipy a rady, ktoré im pomôžu posunúť sa vo svojom odbore ešte ďalej,“ hovorí o súťaži Vojto Artz, porotca a šéfkuchár spoločnosti Metro.
Ďalšie regionálne kolá sa uskutočnia vo počas októbra 2014. Do finále, ktoré sa už tradične uskutoční na veľtrhu Danubius Gastro 2015 v bratislavskej Inchebe, postupuje 5 najlepších škôl z celého Slovenska. Najúspešnejšie školy súťažia nielen o individuálne víťazstvo v 3. Kuchárskom päťboji, ale ako tím reprezentujúci školu aj o víťazný pohár a finančnú cenu 1000 EUR. „Navyše získajú aj odbornú stáž v špičkových gastronomických zariadeniach na Slovensku, ktorú im zabezpečí Zväz hotelov a reštaurácií SR,“ dodáva na záver Karol Preiner.
(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.