Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Mesto začína s distribúciou kompostérov: Komu sa dostanú najskôr?

Už onedlho budú môcť záhradkári zo Žiliny zmeniť odpad z kuchyne na hnojivo vo vlastnej záhradke. Umožnia im to kompostéry, ktoré žilinská radnica rozdá Žilinčanom bezplatne.

Ilustračný obrázok k článku Mesto začína s distribúciou kompostérov: Komu sa dostanú najskôr?
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Mesto zakúpilo prvých päť tisíc kompostérov, a tie začne distribuovať ľuďom bývajúcim v rodinných domoch v meste a v jeho prímestských častiach. Ďalších dve tisíc plánuje mesto zaobstarať prostredníctvom eurofondov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

„Začíname v mestskej časti Mojšova Lúčka, kde si môžu obyvatelia v čase od 17-tej do 19-tej hodiny prísť prevziať bezplatne svoj kompostér. Obyvateľ podpíše preberací protokol, že si kompostér prevzal alebo podpíše čestné vyhlásenie, že o daný kompostér nemá záujem, nakoľko kompostuje do vlastného,“ uviedol vedúci životného prostredia na Mestskom úrade v Žiline Andrej Vidra. Doplnil, že náhradný termín pre obyvateľov bude nasledujúci deň v rovnakom čase.

Týmto krokom chce žilinská radnica znížiť podiel bioodpadu. „Verím, že ľudia nové kompostéry privítajú a že i vďaka nim sa tak nebude znečisťovať okolie. Našim cieľom je podporiť správne nakladanie s biologicky rozložiteľnými odpadmi a kompostovanie sa javí ako najvhodnejší spôsob ich využitia,“ skonštatoval žilinský primátor Igor Choma.

Mesto vyšla táto investícia 186 tisíc eur. Kompostér má objem 600 litrov vody, je vyrobený z recyklovaného a recyklovateľného plastu s váhou a stabilitou minimálne 10 kilogramov. „Hrúbka stien kompostéru je 5 milimetrov, a to z dôvodu, aby sa dosiahol najvyšší efekt vhodnej okolnosti proti vnútornému tlaku a deformáciám. Odolný bude voči poveternostným vplyvom teplote –40 až 80 stupňov Celzia a UV žiareniu,“ uzavrel vedúci životného prostredia Andrej Vidra.

Ako uviedla Zigová, v ďalších dňoch bude mesto pokračovať s distribúciou kompostérov do mestských častí Bytčica, Trnové, Rosinky, Závodie, Žilinská Lehota, následne do mesta a na jednotlivé sídliská, kde sa nachádzajú rodinné domy.

Kompostéry by mali byť rozdistribuované do dvoch mesiacov.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM