Monika Földešiová Rôzne

Mesto bude vymáhať pohľadávky

Mesto Žilina začne vymáhať pohľadávky z miestnych daní, poplatku za komunálny odpad, ale aj nedoplatky z nájomných a iných zmlúv. Dôvodom je podľa hovorcu mesta Žilina Pavla Čorbu nepriaznivá finančná situácia.

Čorba upozornil, že ak dlžník neuhradí svoj záväzok ani po písomnej výzve, pristúpi mesto k súdnemu vymáhaniu cestou skráteného konania v podobe platobných rozkazov. „Tie môžu byť vydané už do 10 pracovných dní od podania návrhu na súd. Ak takéto rozhodnutie nadobudne právoplatnosť, a napriek tomu dlžník záväzok neuhradí, automaticky sa pohľadávka postupuje súdnemu exekútorovi na vymáhanie,“ skonštatoval Čorba.
V prípade nedoplatkov na miestnych daniach, ale aj nezaplatených pokút voči mestu, sú tieto rozhodnutia podľa Čorbu po nadobudnutí právoplatnosti exekučným titulom. „A teda okamžite vymáhateľné priamo súdnym exekútorom. V prípade dobrovoľného nesplnenia povinností dlžníkom v súdnom, a najmä exekučnom konaní, môžu dodatočné náklady predstavovať aj niekoľkonásobok vymáhanej čiastky. Veríme však, že obyvatelia mesta, ako aj podnikateľské subjekty budú mať záujem plniť záväzky voči mestu včas,“ uzatvoril hovorca mesta Žilina.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM