Soňa Vanovčanová Kultúra

Máte už plány na tento týždeň? V Žiline môže byť aj takýto

Máj je v plnom prúde a počas tohto týždňa sa prehupne do svojej druhej polovice. Čo počas najbližších siedmich dní sa dá v našom meste zažiť?

Ilustračný obrázok k článku Máte už plány na tento týždeň? V Žiline môže byť aj takýto
Zdroj: TASR

Kino

Utorok 14. mája, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Láska medzi regálmi (r. Thomas Stuber)
Christian je bitkár a muž s pochybnou minulosťou. Jednu etapu má za sebou, druhú začína ako pomocná sila vo veľkosklade, kde je jeho najžiarivejšou perspektívou možnosť obsluhovať vysokozdvižný vozík. Christiana sa ujíma veterán Bruno a zasväcuje ho do mikrokozmu, v ktorom sa žije podľa špecifických pravidiel a vo svojráznych bublinách jednotlivých oddelení. Počas jednej prestávky stretáva Christian prostorekú a očarujúcu Marion z oddelenia lahôdok. Láska medzi regálmi je krehká, civilná a realistická romanca z miesta, odkiaľ nevidieť nebo.

Láska medzi regálmi (In den Gängen) – Thomas Stuber / D / 2018 / 125 min / české titulky

Seminár o dvoch osobnostiach Slovenska

Streda, 15. mája, o 9:30 hod., Krajská knižnica v Žiline

Krajská knižnica v Žiline pozýva širokú verejnosť na seminár k výročiu úmrtia dvoch slovenských osobností M. R. Štefánika (pri príležitosti 100. výročia jeho úmrtia) a Dominika Tatarku (pri príležitosti 30. výročia jeho úmrtia).Prednášať bude Peter Cabadaj.

Premietanie

Streda, 15. mája, o 18.00 hod., Rosenfeldov palác

Jacques-Yves Cousteau: Odysea (Réžia: J. SALLE,2016)
Výpravná a hviezdne obsadená biografia rodiny Cousteau, ktorá pred našimi očami otvorila tichý svet pod morskou hladinou. Rok 1946. Kapitán Jacques Cousteau si vďaka vynálezu akvalungu môže dovoliť vysnívanú vilu pri Stredozemnom mori. Svojich synov Philippa a Jeana-Michela zasväcuje do tajov potápania a zázračného sveta ticha. Zdanlivo idylické rodinné súžitie naruší Jacquesova túžba po dobrodružstve a dobývanie nesmierneho priestoru pod vodnou hladinou. Je pre to ochotný obetovať všetko. Aj vzťah s citlivým Philippom. Roky potom spája oboch mužov láska k oceánom. Otec ich však túži dobývať a syn chrániť.

Réžia: Jérôme Salle Scenár: Jérôme Salle, Laurent Turner Kamera: Matias Boucard Hudba: Alexandre Desplat Hrajú: Audrey Tautou, Lambert Wilson, Pierre Niney, Chloe Hirschman a ďalší

Nevhodné pre maloletých do 12 rokov.

Divadelné predstavenie

Streda, 15. mája, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Amanda a Gus
V skvelej komédii uvidíte dvoch protagonistov. Temperamentnú babičku Amandu z južnej Ameriky hrá Zita Furková a František Kovár predstavuje starého vojnového veterána zo severnej Ameriky. Nádherný príbeh, nevšedný tým, že veľmi citlivo vyrozpráva románik dvoch starších ľudí. Ich vnímavý humor a šarm dokazuje, že nikdy nie je neskoro v živote opraviť diery vo svojom srdci. Starší pár nájde to, čo najmenej čaká, druhú šancu na lásku.

  • Autor: Kathleen Clark
  • Réžia: Michal Spišák
  • Obsadenie: Zita Furková, František Kovár

Dĺžka predstavenia: 90 minút

Koncert

Štvrtok, 16. mája, o 19.00 hod., Rosenfeldov palác

Sisa and The Grey Pigeon For 53 Strings
Mária Kmeťková je absolventka Vysokej školy muzických umení v Bratislave. Už počas štúdia na Konzervatóriu v Bratislave sa v roku 2006 stala absolútnou víťazkou Súťaže slovenských konzervatórií v hre na harfe. V sólovej oblasti sa venuje najmä súčasnej klasickej hudbe 20. a 21. storočia, no neustále sa pokúša hľadať nové spôsoby sebavyjadrenia cez čo najširšiu paletu skladieb rôznych žánrov i období.

Medzi „menej klasické“ projekty patrí okrem spolupráce so speváčkou, klavíristkou a skladateľkou Andreou Bučko napríklad trio Cinnamon, alebo duo s Pavlom Berezom, kde ťažiskom ich spolupráce je najmä interpretácia autorských skladieb Sisy Michalidesovej.

V projekte “Sisa and the grey pigeon for 53 strings” predstavujú kompozície Sisy Michalidesovej v nových, komornejšie ladených aranžmánoch.

Koncert

Štvrtok, 16. mája, 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Scarabeusdream (AT), NONN (SE)
Scarabeusdream je dvojčlenný orchester – ich hudba je duelom bicích a piána, ktorý dáva priestor všetkým podnetom a vedie k totálnej zvukovej kolízii. Bez toho, aby sa prispôsobovali akýmkoľvek škatuľkám búrajú hranice žánrov a konfrontujú poslucháčske návyky svojho obecenstva. Dá sa na klavíri zahrať hardcore skladba a zmeniť ju na opernú áriu s prvkami 90’s disca? Budete prekvapení!
Švédske trio NONN chytľavo kombinuje post-punk, industriálnu elektroniku, naprogramované bicie a zasnené gitary. V ich zvuku sa odráža temná melanchólia 80. rokov, ktorá môže pripomínať tvorbu The Cure alebo raných New Order.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Vo Vlkanovej súperili majstri noža, sekery a biča

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM