Soňa Vanovčanová Kultúra

Marec štartuje víkendom: Čaká nás žilinský Carneval a nielen to...

Fašiangy vrcholia a koniec zimy je tu čo nevidieť. Predzvesť konca zimy v našom meste ohlási žilinský Carneval a otvorí tak brány bláznivému víkendu a začiatku nasledujúceho týždňa, pokým zábava neutíchne Popolcovou stredou.

Ilustračný obrázok k článku Marec štartuje víkendom: Čaká nás žilinský Carneval a nielen to...
Zdroj: Mesto Žilina

Carneval

Piatok, 1. marca, 14.30 hod., Mestský úrad Žilina

Tradičný sprievod fašiangových masiek Obľúbená fašiangová zábava láka každým rokom do žilinských ulíc stovky priaznivcov. Inak tomu nebude ani tento rok. Už tento piatok 1.marca 2019 vyrazia do centra Žiliny maškary, zázračné bytosti, príšery a netvory, ktoré svojou dobrou náladou zaručene nakazia všetkých okoloidúcich. Najväčší fašiangový festival na Slovensku, žilinský Carneval, napíše tento rok svoju 15. kapitolu.

Karnevalový sprievod, na čele s kráľom a kráľovnou karnevalu, začne svoj pochod o 14.30 hod. spred budovy Mestského úradu v Žiline. Prejde cez Mariánske námestie po Farských schodoch až na Námestie Andreja Hlinku, odtiaľ bude pokračovať po Národnej ulici a vráti sa späť na Mariánske námestie, kde je od 15.00 hod. pripravený program žilinského Carnevalu. Sprievod masiek spestria umelci z Divadla spod balkóna a z divadla Kvelb z Českých Budejovíc.

Celé podujatie obohatia domáci i zahraniční folkloristi, ktorí všetkým návštevníkom festivalu priblížia atmosféru fašiangového obdobia. Nebudú chýbať ani typické slovenské tradície späté s fašiangami – zabíjačka či pochovávanie basy.

Koncert

Piatok, 1. marca, 19.00 hod., Dom odborov v Žiline

Hudobno-zábavný program Ivana Mládka a jeho Banjo Bandu s legendárnymi hit­mi.

Ivan Mládek, nezameniteľný český banjista, spevák, textár, skladateľ, komik a výtvarník, verejne vystupuje so svojou vlastnou kapelou Banjo Band už takmer 50 rokov. Hrá na tenorové banjo, spieva, je autorom viac než 400 piesní, píše humoristické poviedky, recesistické rozprávky a scenáre, kreslí humorné obrázky a vtipy.
Spoločným menovateľom všetkých jeho vystúpení je nepolitický a neangažovaný humor. Jeho dadaistické vstupy a anekdoty striedajú známe aj menej známe pesničky Banjo Bandu. V žilinskom Dome odborov sa predstaví Banjo Band Ivana Mládka v aktuálnom zložení Ivan Mládek, Zdeněk Kalhous, Jan Mrázek, Vítězslav Marek, Lenka Plačková, Libuše Roubychová a Lenka Šindelářová

Autorská projekcia

Piatok, 1. marca, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Po sezóne (r. Andrea Kalinová)
Uprostred Trenčianskych Teplíc stojí jedna z najhodnotnejších stavieb na Slovensku – sanatórium Machnáč. Skvost funkcionalizmu, národná kultúrna pamiatka, budova európskeho významu a opus magnum architekta Jaromíra Krejcara. Napriek tomu však chátra, neustále mení majiteľov, trpí pod nájazdmi vandalov a jej stav sa z roka na rok zhoršuje. Dokument sa venuje fenoménu tejto výnimočnej budovy prostredníctvom ľudí, ktorí boj za záchranu Machnáča ešte nevzdali. Chce sprostredkovať pocity, ktoré tento dom vyvoláva ešte dnes v ľuďoch rôznych generácií, priblížiť nezvyčajný život pražského bohéma, architekta Jaromíra Krejcara, vzdať hold funkcionalizmu, ale najmä nastoliť otázku, prečo sa významná pamiatka, akou liečebný dom Machnáč je, nachádza v takom zlom stave. Projekciu doplní diskusia s režisérkou Andreou Kalinovou.

Po sezóne – Andrea Kalinová / SK / 2018 / 35 min / slovensky + anglické titulky

Divadelné predstavenie

Piatok, 1. marca, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Holuby
Popredný súčasný nemecký dramatik David Gieselmann napísal hru Holuby na objednávku berlínskeho divadla Schaubühne am Lehniner Platz. Je prvým dielom „Trilógie zmiznutia“. Tento súhrnný názov je tematickou svorkou troch obsahovo nezávislých hier (Holuby / Nepravý zajac / Problémový(atický) medveď). Situačná komédia Holuby je sondou do vzťahov skupiny ľudí, ktorých spájajú ekonomické a rodinné väzby a každodenný stereotyp a je výbornou ukážkou, ako sa dá s veľkou dávkou zmyslu pre humor vystihnúť takzvaná „kríza stredného veku“ – jednotlivca i súčasnej západnej spoločnosti zároveň.

Rodinné kino

Sobota, 2. marca, 16.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Dilili v Paríži (r. Michel Ocelot)
„Úžasný výlet do Paríža v období „krásnych čias“ pre celú rodinu.” Animovaná rozprávka Dilili v Paríži je ďalším filmom z dielne Michela Ocelota, ktorý nám prostredníctvom dobrodružstva malého dievčatka priblíži obdobie belle epoque v dejinách Francúzska. Odvážna Dilili spolu so svojím kamarátom Orelom sa vydajú po stopách spolku, ktorý stojí za únosmi dievčat v Paríži. Mladí hrdinovia stretnú počas svojho „vyšetrovania" významné osobnosti tej doby – od Marie Curie až po Marcela Prousta. Každá z nich im poskytne pomocnú ruku či indíciu. Dostanú sa na pozoruhodné miesta, do tajomného prípadu sa prelína mágia a na jeho konci sa tradične stretne dobro so silami temna.

Dilili v Paríži (Dilili à Paris) – Michel Ocelot / FR / 2018 / 95 min / slovenský dabing

Roztancované fašiangy

Sobota, 2. marca, 16.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Fašiangami sa nazýva obdobie, ktoré začína tesne po sviatku Troch kráľov a končí v utorok pred Popolcovou stredou, ktorou sa začína štyridsať dňový predveľkonočný pôst. V poslednom možnom okamihu pred Popolcovou stredou sa zvykne pochovávať basa ako symbol končiacej sa zábavy.

Skôr než sa pochová basa, príďte sa do divadla veseliť spolu s folklórnym súborom Rozsutec a jeho hosťom z Vranova nad Topľou, folklórnym súborom Lipovec.

Divadelné predstavenie

Sobota, 2. marca, 15.30 a 19.00 hod., Do odborov Žilina

Čo sa sníva trpaslíkom – Správa o výskyte trpaslíkov (Radošinské naivné divadlo)
Na pozadí búrlivých, nevyjasnených rodinných vzťahov neúspešného operného speváka, jeho bývalej milenky, večne nespokojnej manželky učiteľky a jej novej zanietenej priateľky nám autor trpkej komédie Čo snívajú trpaslíci Stanislav Štepka ponúka zaujímavú a iste aj vtipnú dramatickú konfrontáciu: možnosť nahliadnuť nielen do dusného, utápajúceho sa manželského vzťahu, ale zároveň hlavne nám prostredníctvom snaživého speváka dáva nazrieť do zákulisia kšeftárskej agentúry vyrábajúcej a sprostredkujúcej tzv. ľudové zábavné umenie pre nenáročné vrstvy. Nazrieme spolu do procesu vzniku, fungovania, ale najmä masovej či verejnej televíznej prezentácie nevkusu a gýču, čo sa miestami vydáva za zábavnú tvorbu. Totiž našim podnikateľským umeleckým „trpaslíkom“ sa nesníva o tom, aby umelecky vyrástli, ale ide im o jediné: aby sa všetci naokolo znížili na ich úroveň… Umeleckým protikladom – iste aj ľudsky veľmi vtipným protipólom názorom a tvorbe bývalého operného speváka – je jeho stále aktívny otec, dôchodca, bývalý dramaturg vo verejnoprávnej televízii, ale aj záhadná starenka Danková, ktorá z dávnej minulosti prináša pre nás zaujímavý, poetický odkaz.

Účinkujú: Stanislav Štepka, Maruška Nedomová, Zuzana Norisová alebo Andrea Martvoňová, Simona Miháliková, Mojmír Caban, Michal Kubovčík alebo René Štúr, Samuel Spišák alebo Ondrej Hraška, Marcela Cmorejová alebo Martin Šenc, Ladislav Hubáček a Vladimír Svítek.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Takto sa zabávali naši najmenší: Karneval v ZŠ s MŠ Trnové
4
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM