Michal Demjanovič Rôzne

Máme byť na čo hrdí: Žilinský Rozsutec roztlieskal aj Jána Pavla II.

Folklór nemožno považovať za vec minulosti. Stále má množstvo fanúšikov. Dôkazom toho je žilinský súbor, ktorý si ich našiel aj za hranicami

Ilustračný obrázok k článku Máme byť na čo hrdí: Žilinský Rozsutec roztlieskal aj Jána Pavla II.
23
Galéria
Zdroj: Folklórny súbor Rozsutec

S tradičnou kultúrou sa môžeme stretnúť naozaj všade. Na veľkých spoločenských podujatiach, na zahraničných prezentáciách či na oslavách. Výnimkou nie je ani mesto Žilina, kde sa jeho obyvatelia majú možnosť zúčastniť podujatí, ktoré pre nich už viac ako 50 rokov pripravuje folklórny súbor, ktorý je pomenovaný podľa najkrajšieho vrchu pohoria Malá Fatra.

Viac ako 50 ročná história

Folklórny súbor Rozsutec, ktorý vznikol v roku 1965, sa už dávnejšie zaradil medzi najvýraznejších interpretov slovenského folklóru. „Momentálne je nás v súbore okolo 70 aktívnych členov, v troch zložkách, tanečnej (tá je najpočetnejšia cca 45 ľudí), hudobná, spevácka (máme ženskú spevácku skupinu),“ priblížil Martin Ružbarský , jeden z členov súboru a doplnil,„prihlásiť sa môže každý, kto má chuť, má rád folklór, má aspoň nejaký hudobný sluch a rytmus. (nie je podmienkou,ale časom pochopí,že bez toho to nejde) no a v neposledom rade, má aspoň 15 rokov,“ Súbor robí každý rok konkurz, no ako vraví Martin, ak to dotyčný zvláda, tak môže prísť aj mimo neho a bude preskúšaná individuálne.

Zdroj: Folklórny súbor Rozsutec

Významné vystúpenia

Súbor je žiadaný nielen u nás, ale aj v zahraničí. Počas svojej existencie absolvoval už stovky vystúpení. „Medzi významné vystúpenia na Slovensku považujeme účasť na najväčších slovenských folklórnych festivaloch, ale užívame si každé jedno vystúpenie, či už je to v obci so 100 obyvateľmi alebo na festivale pred tisíckami divákov,“ vysvetlil skromne Martin.

„Zo zahraničných vystúpení by som vypichol vystúpenie pri príležitosti odovzdávania vianočného daru Svätému otcovi Jánovi Pavlovi II. vo Vatikáne, alebo vystúpenie na svetovej výstave EXPO v čínskom Šanghaji,“ povedal Martin.

Zdroj: Folklórny súbor Rozsutec

Nechýbajú mu prestížne ocenenia

Zoskupenie sa môže pochváliť viacerými oceneniami a úspechmi v súťažiach. Medzi najvýznamnejšie patria tie z rokov: 1982, kedy Rozsutec získal medzinárodnú cenu Zlatý páv v Maďarsku, v roku 1985 získal výnimočné vyznamenanie za umeleckú a technickú tvorivosť – Cenu Antonína Zápotockého. V roku 1997 získal prestížne ocenenie od kráľovnej krásy Slovenska za vynikajúce úspechy v oblasti kultúry a výchovy mládeže. Ďalej sú to rôzne ocenenia, diplomy, čestné uznania od štátnych , okresných a mestských centier a organizácií. O oceneniach sa môžete dočítať aj v knihe, ktorá zachytáva celú päťdesiatročnú históriu súboru.

Rozsutec budete mať možnosť najbližšie vidieť na netradičnom vystupení, v spolupráci so skupinou Vidiek 13.1.2017 v ži­linskom Dome odborov.

Foto: ilustračné

FOTO: Folklórny súbor Rozsutec
23
Galéria
Zdroj: Folklórny súbor Rozsutec
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM