Monika Földešiová Od Vás

Ľudia koňom málo rozumejú...

...hovorí na margo svojej najväčšej záľuby herec Václav Vydra, ktorého herecká cesta bola takmer automatická. Ako dieťa sa tomu sice bránil,ale napokon sa rozhodol rovnako.

Počas štúdia na pražskom konzervatóriu sa začal intenzívne venovať filmu a televízii. Po ukončení štúdia nastúpil do divadla v Kladne, ešte predtým však hosťoval vo Vinohradskom divadle. Od roku 1979 až do roku 1995 bol členom hereckého súboru Mestských divadiel pražských. V roku 1996 získal stály angažmán v divadle na Vinohradoch. Neskôr hosťoval v divadle Bez zábradlí a v hudobnom divadle v Karlíně. Aj napriek divadelnej pracovnej vyťaženosti má na svojom konte viac než 80 filmových a seriálových postáv. Za všetky možno spomenúť napríklad komédiu Černí baroni, rozprávku Peklo s princeznou, či seriál Život na zámku, prípadne nezabudnuteľnú Troškovú ľudovú trilógiu Kameňák. Václav Vydra je synom Dany Medřickej, s ktorou sa ne prelome 70. a 80. rokov sa niekoľkokrát spoločne objavil na televíznej obrazovke vo filmoch Púl domu bez ženicha a Fandy Ó Fandy. Medzi jeho záľuby patrí streľba a kone, príležitostne sa venuje dabingu. V roku 2006 sa oženil so svojou dlhoročnou hereckou partnerkou Janou Bouškovou. Václava Vydru sme zastihli v dobrej nálade. Tesne pred predstavením s názvom Turecká kavárna, v tunajšom „kulturáku“, kde sme mu položili niekoľko otázok.

Aký je váš vzťah k Orave ako takej? Musím priznať, že priamo v týchto končinách som ešte nebol. Ale kúsok od Popradu som v minulosti nakrúcal film Návštevníci

Ako vnímate béčkove seriály tipu Ordinácia v ružovej záhrade? Mne osobne seriály tohto tipu pripadajú naopak veľmi céčkové, z čoho mi je trochu smutno. Nieže by som v takomto seriáli odmietal hrať, pretože tej práce v tomto smere zas tak veľa nieje, ale na druhej strane mám pocit, že „umenie“ tohto druhu je viacmenej obrazom zlého diváckeho vkusu, čomu sa ani veľmi nečudujem, pretože divákom ako takým nieje zo strany televízií predkladaná iná alternatíva. Nech už trebárs večer prepnú v televízii na čokoľvek, všade vidia seriál tohto tipu.

**Jednou z alternatív voči tomuto druhu umenia by kľudne mohol byť seriál Život na zámku. Keďže ide o seriál z prostredia rodiny s bežnými starosťami a radosťami. Ako si spomínate na tento seriál? ** Podobný pocit mám aj ja. Na tento seriál spomínam rád, pretože s postavou traktoristu Vojty, ktorú som v tomto seriáli stvárnil, som sa plne stotožnil. Dokonca môžem povedať, že som touto postavou v tom období vyslovene žil. (Smiech)

A čo Trošková trilógia Kameňák? Z odstupom času môžem povedať, že som bol v miernom šoku, keď som si prečítal scenár prvej časti. Po tom, čo som sa videl ležať v tej posteli, hovorím si, že to predsa nemôžu myslieť vážne. Až keď sa mi to rozležalo v hlave. Povedal som si, že Zdeňek Troška, ako režisér určite vie, čo robí. Navyše hrať s Janou Paulovou je vždy radosť. Kameňák sa stal do istej mieri fenoménom ako film z vtipov. Tak, ako je fenomén vtip samotný. Aj keď sme sa kritikom príliš nezavďačili, čo ani nebolo v pláne.

**Aký je váš herecký vzor? ** Ja som mal svoj herecký vzor v podstate doma. Taktiež som okrem svojej mamy vzhliadal aj k svojmu otcovi a starému otcovi, ktorý hovorieval, že herec by mal ísť predovšetkým svojou vlastnou cestou. A nemal by nikoho akýmkoľvek spôsobom kopírovať. ** Vo filmoch Púl domu bez ženicha a Fandy Ó Fandy ste sa objavili spoločne so svojou mamou. Spomeniete si ešte na toto obdobie? ** Mama bola samozrejme človek, ktorého som si nielen ako herečku veľmi vážil. Ak mám byť úprimný, moc som si to, že sme sa spolu stretli v týchto filmoch, nepripúšťal. Aj napriek tomu, že som viacmenej v tom období začínal svoju hereckú kariéru, som si to samozrejme užil. Škoda len, že toho nebolo viac.

Prichádzalo vo vašom prípade v rámci povolania do úvahy aj niečo iné než herectvo? Ako dieťa som chcel byť trebárs hasičom alebo ošetrovateľom v ZOO. Keď však išlo takpovediac do tuhého a musel som sa rozhodnúť ako ďalej, tvrdil som, že chcem byť maliarom, z čoho by mal môj otec veľkú radosť. No a poslednou alternatívou bola dráha spisovateľa.(Smi­ech) ** Spisovateľom ste sa ale nakoniec predsa len tak trochu stali.** Máte v podstate pravdu. Ale ukázalo sa, že by som sa tým asi neuživil. A tak to herectvo bola predsalen najlepšia voľba. (Václav Vydra napísal knihy: Parfosní hony a jejich kouzlo, Múj rok s koňmi a Vaše Dana Medřická -pozn.red.)

**Už štrnásť rokov sa venujete chovu koní. Neplánujete k svojím štyrom koňom nejaký ten prírastok? ** Napriek tomu, že je s nimi veľmi veľa práce, čo sa týka starostlivosti, môj chrobák v hlave mi hovorí, že by to ešte jedného koníka chcelo (Smiech)

Česká televízia začala nedávno vysielať seriál s názvom Ve znamení koně. Ako sa vám zatiaľ tento seriál pozdáva? Dostal som ponuku zahrať si v tomto seriáli. Avšak z časových dôvodov som musel túto ponuku odmietnuť, pretože sa to nakrúcalo v Zlíne, kde som nebol schopný dochádzať klasickým spôsobom. Navrhol som síce produkcii leteckú dopravu. ale zas až tak veľmi o mňa nestáli. (Smiech)

Boris Hrudál

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM