Iveta Hrabovská Rôzne

Leto v knižnici: Deti strávia čas s dôchodcami

Po úspechu minuloročného Detského leta v knižnici opätovne pokračuje spolupráca Krajskej knižnice a Univerzity tretieho veku.

//„Mám šesť vnúčat a viem, že spoločne strávené chvíle s deťmi ma tiež v mnohom obohacujú. Detská zvedavosť, názory, ale aj ich vedomosti ma vedia mnohokrát prekvapiť. Taktiež som rada, že svoje vedomosti, ktoré som získala aj na Univerzite tretieho veku môžem touto dobrovoľníckou činnosťou posunúť ďalej, k deťom,“ //vyjadrila sa pani Alžbeta Vítová, študentka Univerzity tretieho veku a jedna zo senioriek – dobrovoľníčok.

Toto podujatie v sebe spája príjemné s užitočným. Deti zmysluplne vyplnia svoj prázdninový čas, naučia sa niečo nové a možno v kontakte so svojimi „staršími kamarátkami“ – seniorkami objavia aj svoje skryté talenty, ktoré budú môcť potom ďalej individuálne rozvíjať. Nezanedbateľným prínosom je aj intenzívny rozvoj medzigeneračného dialógu.

Divadlo, petang, handmade…[/si­ze][/color]

Počas siedmych popoludňajších stretnutí sa seniorky budú venovať deťom a odovzdávať im svoje vedomosti a skúsenosti vo forme zábavných aktivít. Deti budú tvoriť pútavú reklamu na svoju obľúbenú rozprávkovú knižku s cieľom presvedčiť svojich rovesníkov, aby si knižku prečítali. Do divadla sa deti prenesú v podobe dramatizácie rozprávky, ktorú spoločne „naštudujú“ so seniorkami. Naplánované je aj putovanie po historickej mape mesta Žiliny, výroba brošní a hranie petangu.

[blockquote]U­niverzita tretieho veku je súčasťou Ústavu celoživotného vzdelávania Žilinskej univerzity. Ponúka trojročné záujmové vzdelávanie pre všetkých nad 45 rokov. V novom akademickom roku sú k dispozícii študijné programy zamerané na pamiatky UNESCO, dejiny európskych civilizácií, právo v spoločnosti a záhradníctvo. Posledný študijný program je pripravený v spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou.[/bloc­kquote]

Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM