Igor Petrík Samospráva

Kto čistí chodník a kto cesty: Akú pokutu nám môžu napariť mestskí?

Sneh nie je len o zimných radovánkach. Prináša aj povinnosť postarať sa o jeho čistenie. Viete ale, kto a čo čistí?

Ilustračný obrázok k článku Kto čistí chodník a kto cesty: Akú pokutu nám môžu napariť mestskí?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Zodpovednosť za čistotu chodníkov vyplýva v meste Žilina zo Všeobecne záväzného nariadenia mesta o udržiavaní všeobecnej čistoty, ochrany zelene a poriadku na území mesta Žiliny. Tento dokument v časti Čistenie a zimná údržba verejných priestranstiev tiež určuje, kto zodpovedá za údržbu a čistenie chodníkov v zimnom období.

„Počas zimného obdobia zabezpečuje zimnú údržbu mestských ciest a chodníkov mesto,“ povedal hovorca mesta Pavol Čorba. Mesto tak zabezpečuje zimnú údržbu ciest v celkovej dĺžke 255 km a peších komunikácií v celkovej dĺžke 62 km.

(Ne)čistenie môže vyjsť draho

Dodal, že zimnú údržbu chodníkov priľahlých k nehnuteľnostiam sú podľa platného Všeobecne záväzného nariadenia povinní zabezpečiť vlastníci, správcovia alebo užívatelia týchto nehnuteľností.

„Mestská polícia Žilina môže za porušenie ustanovení Všeobecne záväzného nariadenia o udržiavaní všeobecnej čistoty na území mesta Žiliny v súvislosti s čistením a zimnou údržbou verejných priestranstiev a chodníkov uložiť blokovú pokutu do výšky 33 eur,“ doplnil Čorba.

Všeobecne záväzné nariadenie ďalej určuje, že zimnú údržbu parkovísk sú povinní zabezpečiť príslušní zmluvní nájomcovia. „Zjazdnosťou a schodnosťou komunikácií sa rozumie taký stav povrchu komunikácie, aby bola možná bezpečná premávka na komunikáciách a chôdza na chodníkoch pre peších pri zvýšenej opatrnosti, s ohľadom na okamžitú poveternostnú situáciu a technicko-stavebný stav komunikácie, pričom vodič aj chodec by mali byť patrične vybavení na pohyb v zimnom období, hlavne však vhodnou obuvou,“ vysvetlil hovorca.

Na údržbu sú pripravení

Mesto Žilina má na skládke posypového materiálu v areáli firmy Žilinské komunikácie k dispozícii 650 ton inertného posypového materiálu a 950 ton (+500 ton v zálohe) chemického posypového materiálu. Na zimnú údržbu je pripravených šesť veľkých sypačov, štyri multikáry, tri traktory a dva UNC nakladače. Nepretržitá dispečersko-spravodajská služba bola zahájená 24. novembra 2014.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM