Iveta Hrabovská Rôzne

Krutý rok farmárov: Kvôli počasiu hovoria o katastrofe!

Súčasná klíma s dlhotrvajúcimi suchami, ktoré sú občas striedané prudkými lejakmi, spôsobuje poľnohospodárom veľké starosti. Straty z nízkej úrody sú pritom podľa farmárov iba časťou problémov.

„Tento rok bude dopad suchého počasia mimoriadne krutý. Žatva sa v niektorých regiónoch začala aj o 14 dní skôr a výnosy budú veľmi slabé. Je to katastrofa. Nebude dostatok obilia a nebude ani dostatok krmovín. Podľa toho, aké počasie máme hlásené, to môže byť ešte horšie,“ skonštatoval bývalý dlhoročný predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Ivan Oravec.

[blockquote]Dlho­trvajúce suchá spôsobili, že zem je v mnohých regiónoch vyprahnutá a vlaha s občasných dažďov sa takmer okamžite odparuje.** „Od 1. marca dodnes nám spadlo iba 60 milimetrov zrážok, to je iba 15 milimetrov na mesiac. Ideálny stav je pritom okolo 500 milimetrov zrážok za rok, čiže mesačne by ich malo spadnúť cez 40 milimetrov. Tento rok je to približne tretina,“ zdôrazňuje. Problematické bude aj zakladanie novej úrody. **„Budeme dávať semená do prachu, do pôdy, kde nie je prepojená spodná vlaha s vrchnou“. Devio Nové Sady hospodári na výmere 4650 hektárov. Podľa Oravca by pre nepriaznivé počasie malo prísť tento rok na tržbách o 1,5 milióna eur. „Repku olejnú sme pestovali na 700 hektároch, s výnosmi 2500 až 2700 ton. Tento rok sme ju boli nútení pestovať iba na 300 hektároch, s výnosom 300 ton. Už z toho sa dá utvoriť obraz o dopadoch počasia na prvovýrobu,“ hovorí. Poľnohospodári sa v mnohých regiónoch museli preorientovať na pestovanie jačmeňa, kukurice a slnečnice. Nákupy osív a hnojív boli podľa Oravca ďalšie náklady navyše.[/bloc­kquote]

Farmári vidia riešenie hlavne v zavlažovaní. Jedným dychom však dodávajú, že je veľmi drahé a pre nedostatok vody ho nie je možné realizovať všade.** „Zavlažovať dnes môžeme približne na 400 000 hektároch, inde to nie je možné. Aj tam kde sa zavlažovať dá, sú často zariadenia niekoľko rokov po životnosti. Okrem toho sú tam vysoké náklady na elektrinu, vodu a pracovnú silu. Nehovoriac už o tom, že zavlažovacie zariadenia sa často stávajú terčom zlodejov,“skon­štatoval Oravec. Ak súčasný charakter počasia bude pokračovať aj v ďalších rokoch, môže to podľa jeho slov položiť mnohých farmárov na kolená. Riešenie vidí vo veľkých investíciách do zavlažovacích systémov.// „Kedysi to bolo zo strany štátu masívne podporované. To sa ale už pominulo. Problémom pre poľnohospodárov je aj to, že si zvýšené náklady nemôžu celkom premietnuť do ceny komodít, pretože tieto ceny sa už dávno netvoria na Slovensku, ale rozhoduje sa o nich v európskych štruktúrach,“// **dodal Oravec.

Nitra24/Rastislav Búgel

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM