Monika Földešiová Rôzne

Krajskí poslanci dali Dančíkovi stopku

Poslanci Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) na dnešnom zasadnutí odvolali z funkcie riaditeľa Hornooravskej nemocnice s poliklinikou v Trstenej Petra Dančíka. Podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára Dančík odišiel z funkcie na vlastnú žiadosť.

Blanár zdôraznil, že samosprávny kraj má prísny krízový režim riadenia nemocníc.// „Sme neustále diskriminovaní oproti ostatným nemocniciam na Slovensku, či už sú to štátne alebo súkromné. Preto sme napríklad dali aj žalobu na štát v súvislosti s neoddlžením našich nemocníc. Čo vytvára naozaj obrovský tlak na vedenie našich nemocníc, na riaditeľov pri manažovaní v stave, kedy nie sú dostatočné platby na pokrytie výkonov nemocníc. Zdravotné poisťovne dlhujú ŽSK po lehote splatnosti 11,9 milióna eur,“ //skonštatoval Blanár.

Podotkol, že preto prijal žiadosť riaditeľa Dančíka z Hornooravskej nemocnice úplne prirodzene. **„Naše nemocnice sú pod enormným tlakom, vzhľadom na to, že nemáme zo strany poisťovní zaplatené všetko, čo urobíme a k tomu nám pribudli náklady na zvyšovanie platov pre lekárov a zdravotné sestry. Snažíme sa spoločne s Úradom ŽSK maximálne pomáhať, aby sme naše nemocnice ochránili. Pretože máme exekučné príkazy, ktorým dnes čelíme vďaka tomu, že sme neboli oddlžení,“ **povedal predseda ŽSK.

Podľa poslanca zastupiteľstva ŽSK a bývalého riaditeľa Hornooravskej nemocnice Vojtecha Kolejáka bol Dančík šiestym riaditeľom nemocnice za posledné štyri roky.// „Nesvedčí to o koncepčnosti vedenia ŽSK v zmysle personálnej politiky v zdravotníckych zariadeniach. Bohužiaľ, za posledné štyri roky sa to, čo bolo dobré nezlepšuje. To, čo bolo zlé alebo mierne zlé, sa zhoršuje. Za posledné štyri roky sme prišli zhruba o 60 postelí, mali sme rezervu v peniazoch okolo 630.000 eur, dnes z rezervy nie je nič. Čo sa týka ekonomiky, vytvárali sme mierny prebytok alebo sme išli vo vyrovnanom rozpočte každý mesiac až do roku 2010. V roku 2011 sme začali od polroka rapídne naberať dlh, začali sme sa prepadávať do mínusových čísel v rámci hospodárenia,“ //dodal Koleják.

tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM