Peter Handzuš Rôzne

Kliešťová sezóna neobchádza ani psov

Ktoré choroby, ktoré môže spôsobiť prítomnosť kliešťa na psíkovi?

Babezióza: prenášačom je najmä kliešť „Dermacentor“, tzv. pijak. Vyskytuje sa najmä v teplých vlhkých oblastiach, na Slovensku sa jeho hromadný výskyt potvrdil v Slovenskom krase a na juhu pri vodných tokoch. Tento druh prenáša jednobunkového parazita „ Babesia canis canis“ priživujúceho sa na červených krvinkách hostiteľa (psy, mačky, hlodavce…výnimočne aj človek). Prejav: môže sa prejaviť skryto, ale nástup a priebeh ochorenia je väčšinou rýchly. Prejavuje sa malátnosťou, nechuťou do jedla, krvomočením (červený, zelenohnedý moč), žltkasté sliznice, teplotou (42?C). Pri neskorej diagnóze a neliečení končí uhynutím zvieraťa. Choroba skolí najmä jedince so slabou imunitou a jedince v strese. Potrvrdenie: vyšetrenie krvi psa Liečba: antibiotiká, komplexu vitamínov B a preparátov Fe, alebo profylaxiou. Parazit ostane v tele psa, ale prejavy choroby sa stlmia, pes sa stáva doživotným prenášačom a pri zníženej imunite, či vysokom strese sa môže opätovne prejaviť. Prevencia: očkovanie proti babézii, ochrana psa pred kliešťami, prezretie psa po príchode z prírody a skoré odstránenie parazita, prípravky na báze amitrazu a fipronili (Frontline, Advantix). Diferenciálna diagnóza: treba vylúčiť otravy spôsobené jedom na hlodavce aj chudokrvnosť z iných príčin.

Ehrlichióza (Rickettsióza):spôso­buje ju parazit Ehrlichia canis (ricketsie). Prenášačom je kliešť Rhipicephalus sanguineus. Výskyt tohto ochorenia je najmä v Stredomorí, ale vzhľadom na globálne oteplovanie sa objavili aj prípady severnejšie. Prejav: začína výraznou malátnosťou, odmietaním potravy, horúčkou, stratou hmotnosti, dýchavičnosťou a zvracaním. Na koži a slizniciach sa môžu objaviť krvavé ranky a krvácanie z nosa, hnisavý výtok z oka a zakalenie rohovky, zdurenie lymfatických uzlín zmena krvného obrazu (posledné dva symptómy zisťuje veterinár!). Pri neliečení môže dôjsť k vážnemu a trvalému poškodeniu orgánov psa (slepotou) ojedinele aj k jeho úhynu (v niektorých prípadoch nastalo samo vyliečenie). Potvrdenie: vyšetrenie krvi psa Liečba: antibiotiká, tetracyklín Prevencia: ochrana pred kliešťami, prezretie psa po príchode z prírody a skoré správne odstránenie parazita.

Hepatozoonóza: je spôsobený jednobunkovým parazitom Hepatozoon canis. Ochorenie sa vzťahuje na všetky mäsožravce, nielen na psy a hrozí nie pri prisatí kliešťa ale pri jeho prehltnutí, kde sa dostáva do čreva hostiteľa a odtiaľ cez bunkové steny do krvi, pečene, sleziny, lymfatických uzlín, myokardu a kostnej drene. Prejav: horúčka, depresia, strata hmotnosti, atrofia svalov, slabosť, hnisavá očná sekrécia a krvavá hnačka. Prekvapujúco chuť do jedla zostáva zachovaná. Často je pozorovaná bolesť v chrbticovej oblasti., horúčka (môže kolísať). Potvrdenie: vyšetrenie krvi, stery Liečba: antikokcidiká na báze toltrazurilu (napr. Baycox) a prípravky podávané pri babezióze. Liečba je pomalá a pes, ktorý sa už raz nakazí, ostáva doživotným hostiteľom tohto parazita. Doteraz nie je známa žiadna liečba, ktorá by postihnutého psa zbavila infekcie. Prevencia: rovnako ako pri predchádzajúcich …

Borelióza ( resp. Lymská choroba ): je momentálne najviac rozšírená choroba prenášaná kliešťami nielen u psov ale aj u človeka. Spôsobujú ju baktérie borélií u nás najviac Borrelia afzelii a Borrelia garinii. Prejav: už 2–3 dni po prisatí kliešťa sú pozorovateľné zmeny a neskôr sa prejavuje slabosťou, zvracaním, anorexiou. Súvisí to aj s odolnosťou daného organizmu, pričom prejavy môžu nastať aj neskôr ako týždeň. V neskorších štádiách môže dôjsť k poruchám pohybového aparátu, kŕče, zvýšená agresivita, opuchy kĺbov. Potvrdenie: vyšetrenie krvi Liečba: antibiotiká (skup. Penicilín, tetracyklín) Prevencia: jediná účinná ochrana je (často diskutované) očkovanie proti borelióze , vakcináciu treba previesť pred najvyššou sezónou (nasleduje aj prevakcinácia, je potrebné opakovať každý rok), a rovnako ako pri predchádzajúcich včasné a správne odstránenie kliešťa.

Prípravky na prevenciu proti kliešťom (a iným ekto-parazitom): Scalibor, Frontline, Advantix, Kiltix, a rôzne bežne dostupné spreje a iné prípravky… (uvedené prípravky nie sú uvedené podľa účinnosti, majú informatívny charakter). Ako prezerať psíka: po návrate z venčenia dôsledne prehľadáme psa (jednoduchšie to majú majitelia hladkosrstých a bezsrstých psov :P), najmä na miestach, kde má pes jemnejšiu a teplejšiu kozu (tj. medzi stehnami, za ušami, v záhyboch). Ak nájdeme kliešťa, v prvom rade nerobme paniku! Na miesto kvapnime olej (obyčajný slnečnicový napr.) a pinzetou na vyťahovanie kliešťov ho jemne chytíme a vytrhneme, pričom dbáme na to, aby sme kliešťa nepretrhli, či nerozmliaždili ( o tom, či ťahať alebo točiť proti chodu hodinových ručičiek sa diskutuje). Parazita nakoniec napríklad spláchnime na záchode. Miesto – ranku potrieme jódom (dezinfikujeme). Ak si na to netrúfame, treba čo najskôr vyhľadať zverolekára.

!!! Ivermectin-toxicita u kólií (škótskych ovčiakov) Už 20 rokov je známe, že niektoré plemená psov, zvlášť kólie, preukazujú nápadnú precitlivelosť proti mnohým liečivým látkam (ako napr. antiparazitiku Ivermectin). V prípade Ivermectinu sa vyskytujú už pri dávkovaní 100–150 mikrogramov na kilogram telesnej hmotnosti neurotické symptómy ako pohybové a koordinačné poruchy, trasenie sa, malátnosť, zvracanie, dezorientácia a zvýšené slintanie. Pri orálnej dávke od 200 mikrogramov na kilogram telesnej hmotnosti dochádza k upadnutiu do kómy a dokonca k smrti zvieraťa. Avšak nie všetky kólie sú týmto problémom postihnuté a niektoré znesú tak, ako ostatné psie plemená, až 2000 mikrogramov na kilogram telesnej hmotnosti bez klinických príznakov otravy. Genetické pozadie tejto individuálne rozdielnej citlivosti kólií na Ivermectin bolo až takmer doteraz celkom neznáme a bolo objasnené len pred niekoľkými rokmi (MDR1-defekt).

Zdroj: [link=http://kyp­.sk]Kynologic­ký portál – kyp.sk[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM