Iveta Hrabovská Samospráva

Klientom zariadení sociálnych služieb bude počas zimy teplo

S unikajúcim teplom počas vykurovacej sezóny sa vysporiadalo Zariadenie pre seniorov, domov sociálnych služieb a špecializované zariadenie v Turčianskych Tepliciach výmenou starých okien za nové plastové so žalúziami.

Ilustračný obrázok k článku Klientom zariadení sociálnych služieb bude počas zimy teplo
Foto: Iveta Hrabovská

V troch blokoch sa okrem okien menili aj pôvodné netesniace vstupné steny s dverami, ktoré sa montovali aj v ďalších dvoch blokoch zariadenia. Na I. etapu prác postupnej výmeny okien a zlepšovania tepelno-technických vlastností obvodových konštrukcií v domove vyčlenil zriaďovateľ, Žilinský samosprávny kraj (ŽSK), sumu 76– tisíc eur.

Príjemne teplo majú aj obyvatelia Centra sociálnych služieb Anima, vďaka rekonštrukcii v budove na Jefremovskej ulici v Liptovskom Mikuláši. Komfort a pohodu ubytovaných klientov v izbách zvýšili výmenou 96 pôvodných okien a 24 nových balkónov s izolačným dvojsklom, vďaka čomu sa znížil aj hluk z vonkajšieho prostredia.

Bezpečnosť zvyšujú aj uzamykateľné kľučky s univerzálnym kľúčom. Okná sa podarilo vymeniť v celom štvorposchodovom bezbariérovom komplexe, ktorý zväčša tvoria práve izby klientov. Do úspešného záveru sa tak dotiahla už II. etapa prác za 56– tisíc eur z rozpočtu žilinskej župy nadväzujúca na predchádzajúce výmeny okien v zariadení, ktoré má celkovo tri prevádzky. V minulom roku sa počas stavebných prác vymenili okná za viac ako 92– tisíc eur.

„Postupnou rekonštrukciou našich zariadení sociálnych služieb, ktorých má ŽSK vo svojej pôsobnosti celkom 26, chceme zvyšovať tepelnú pohodu klientov a príjemnú klímu počas celého roka. Znižovaním tepelných únikov zároveň významne šetríme finančné prostriedky, ktoré môžu domovy investovať do svojho ďalšieho rozvoja a zlepšovania služieb,“ povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM