Iveta Hrabovská Rôzne

Kinobus mieri na východ: Oživí staré kiná na dedinách

Stanica Žilina – Záriečie organizuje už deviate pokračovanie putovnej (nielen) filmovej prehliadky Kinobus, počas ktorej diváci budú tri dni cestovať po vybraných obciach a navštevovať miestne kiná. Tento rok sa smeruje k priehrade Ružín.

V štyroch obciach (Jaklovce, Prakovce, Mníšek nad Hnilcom a Margecany) sa od 31. augusta do 2. septembra premietne viac ako tridsať kilometrov filmového pásu.

Oživia staré kiná[/size][/color]

Na festivale sa predstavia špecifiká obcí, lokálne filmové poklady a premietne sa dvanásť vynikajúcich európskych filmov. Počas troch dní sa zrekonštruujú kiná, odprezentujú filmy, ktoré sa tam nakrúcali, predstavia sa amatérski filmári a uskutočnia sa filmárske workshopy.

„Festival pripravujeme ako špeciálny obchod – my opravíme pre obec kino a premietačky, privezieme kvalitné filmy, a za to žiadame od obyvateľov predstavenie svojej obce, jej špecifík, iný ako turistický pohľad na život v obci, trápenia a radosti,“ hovorí Martin Krištof, riaditeľ festivalu.

Nielen filmy[/size][/co­lor]

Okrem špecifických sprievodných akcií ako divadelné predstavenie a filmový plenér sa diváci môžu tešiť napr. na prednášku o strácaní v rozprávkach, či na workshop animácie found footage, kde sa ukáže, že tvorba úzko súvisí s ničením.

Medzi filmami budú lahôdky ako Nekonečný príbeh, 66 sezón, Choď a pozeraj sa, Muž bez minulosti, Aguirre, hnev boží, Turínsky kôň, alebo Skrytý pôvab buržoázie.

[blockquote]Ka­pacita festivalu je limitovaná počtom sedadiel v dvoch autobusoch, preto si svoje miesto rezervujte čo najskôr. Všetky potrebné informácie nájdete [link=http://www­.kinobus.sk/]TU[/lin­k].[/blockquo­te]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM