Igor Petrík Správy

Mestské divadlo uzavrie sezónu netradične: Premiérou Dostojevského Besov

Premiéra rozsiahleho diela ruského klasika Dostojevského Besi I., uzavrie tohtoročnú sezónu v Mestskom divadle Žilina. Druhú, záverečnú časť, uvidia návštevníci divadla až koncom tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku Mestské divadlo uzavrie sezónu netradične: Premiérou Dostojevského Besov
Zdroj: TASR

Besi I., prvá časť rozsiahleho projektu, ktorého ambíciou je divadelná adaptácia slávneho Dostojevského románu, uzavrie v piatok 19. júna sezónu v Mestskom divadle Žilina.

Podľa Zuzany Palenčíkovej z Mestského divadla Žilina bude kruto prorocké dielo o kríze modernej civilizácie v novej dramatizácii Daniela Majlinga realizované v dvoch samostatných inscenáciách. Pričom Besi II. majú plánovanú premiéru na konci tohto roka.

„Besi sú rozdelené na dva diely s tým istým príbehom. V prvom diely sa zaoberáme tým, ako môže vonkajšia politická okolnosť vplývať na súkromie a obyčajný život vzorky ľudí, ktorá ten príbeh tvorí. V druhej časti, práve naopak, sa pozeráme na to, akým spôsobom môžu rodinné väzby, chod rodiny, vzťahy a charaktery ovplyvniť také veľké udalosti, ako sú revolúcie alebo politické zmeny,“ predstavil koncept inscenácie režisér Eduard Kudláč.

„Preniesť na javisko takú rozsiahlu a vrstevnato štruktúrovanú predlohu, akou je Dostojevského román Besi, je pri akejkoľvek adaptácii nemožné bez výraznej redukcie motívov, postáv či dejových situácii. Našou snahou bolo napriek tomu priniesť na scénu Besi redukované len do tej miery, aby boli zrozumiteľné aj divákovi, ktorý sa s týmto románom zatiaľ nestretol," doplnil Martin Gazdík, dramaturg inscenácie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM