Iveta Hrabovská Rôzne

Kinematograf v Žiline: Pikošky, o ktorých isto neviete...

25. júna odštartovali svoju cestu po Slovensku dva autobusy Bažant Kinematograf. Jeden z nich sa zastavil aj v Žiline a od štvrtka do nedele premietol štyri celovečerné filmy. My sme boli na návšteve u trojčlennej posádky autobusu a zisťovali sme, ak

Technika minulosti[/co­lor][/size]

Možno si mnohí z vás mysleli, že filmy sú premietané modernou projekciou. Omyl. Posádka autobusu je počas celého premietania v pozore, pretože filmy sú natočené na klasické 35mm kotúče. Jeden večerný film sa skladá z piatich takýchto kotúčov. Tie sa musia počas filmu šikovne vymieňať tak, aby si to divák nevšimol.

[color=#006699]­Obraz na plátno sa dostane pomocou veteránskej mašiny, s akou sa premietalo pred digitalizáciou filmov aj v kinách. [/color]

Kuriozitka na diaľnici[/color][/si­ze]

Bažantský autobus bol vyrobený v roku 1968 a od vtedy prešiel rôznymi úpravami. Bol prispôsobený nielen na premietanie, ale aj spanie a prípadne varenie. Každý rok mimo sezóny prebieha kontrola stavu autobusu a následne opravám toho, čo sa cez leto pokazilo.

Samozrejme, že starší vzhľad autobusu láka policajtov na cestné kontroly. Pri jednej kurióznej kontrole policajti odstavili autobus z diaľnice, lebo menším nedopatrením mali v papieroch zapísanú maximálnu rýchlosť 60km/h. Na diaľnici jazdí 80 až 85km/h. „Videl som ho ísť aj 90, ale to bolo maximum,“ priznal člen štábu Daniel Móri.

[color=#006699]­Autobus má spotrebu nafty 40 až 60 litrov na 100 kilometrov­.[/color]

Rušné noci[/color][/size]

Keďže autobus v každom meste parkuje v centre, resp. na námestí, členovia posádky nie sú ukrátení ani o rušnejšie noci. Daniel Móri si spomenul na noc v Trnave, kde futbaloví fanúšikovia po jednom vydarenom zápase obúchali autobus.

Najkrajšie spomienky má Daniel s pred dvoch rokov, kedy absolvoval východnú trasu Slovenska, kde na jedno predstavenie prišlo okolo 1200 divákov: „Ľudia sedeli úplne všade – pred plátnom, za plátnom a dokonca na desať metrovom múre.

[blockquote]Bažant Kinematograf je filmový festival českého a slovenského filmu, ktorý už desať rokov prináša ľuďom premietanie pod holým nebom. Toto leto majú dva autobusy v pláne navštíviť 35 slovenských miest, v ktorých predstavia filmy ako Dom, Cigán, Czech Made Man, Nevinnosť alebo Perfect Days. Pred každým filmom premietajú aj krátke filmy z VŠMU alebo amatérske filmy. [/blockquote] Autor: Katarína Štecáková Foto: Zuzana Hrabovská

bazant kinematograf
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM