Jozef Legéň Správy

Kia pomáha zvyšovať bezpečnosť na cestách: Zrekonštruovali už 11 priechodov pre chodcov

Kia motors Slovakia v spolupráci z mestom sa snaží zvyšovať bezpečnosť chodcov na cestách. Od roku 2011 zrekonštruovali 11 priechodov pre chodcov v Žiline a okolí.

Ilustračný obrázok k článku Kia pomáha zvyšovať bezpečnosť na cestách: Zrekonštruovali už 11 priechodov pre chodcov
Foto: Iveta Hrabovská

11 zrekonštru­ovaných priechodov

Spoločnosť Kia Motors Slovakia (Kia) v spolupráci s Mestom Žilina a Okresným dopravným inšpektorátom prispela k zlepšeniu podmienok pre chodcov prechádzajúcich cez vyznačené priechody. Projekt vznikol v roku 2011 v záujme zvýšenia bezpečnosti chodcov na cestách v meste Žilina najmä tam, kde je veľký podiel pohybu detí a starších ľudí, prípadne invalidov. Celkovo bolo preznačených a zrekonštruovaných 11 priechodov v meste a okolitých obciach.

„Mesto Žilina má záujem na zvyšovaní celkovej bezpečnosti na cestách v meste, preto oceňujem túto prospešnú spoluprácu. Som si istý, že nové priechody pre chodcov s rôznymi bezpečnostnými prvkami prispejú k zníženiu nehodovosti a tým aj k ochrane zdravia a života našich občanov,“ skonštatoval Igor Choma, primátor mesta Žilina.

„Koncept rekonštrukcie priechodov pre chodcov sme podporili z dôvodu neustáleho zvyšovania hustoty v cestnej premávke. Aj keď je naším hlavným zámerom výroba automobilov, uvedomujeme si taktiež dôležitosť pasívnej bezpečnosti chodcov, ktorí sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky,“ povedal Eek-Hee Lee, prezident a CEO spoločnosti Kia Motors Slovakia.

Bezbariérové prechody

Úpravy existujúcich priechodov boli realizované obnovením vodorovného dopravného značenia s doplnením vodiacich pásov pre nevidiacich po celej dĺžke priechodu až na priľahlé chodníky so zvýraznením priechodu červeným náterom a vstupom na priechod, ktorý je zabezpečený ako bezbariérový.

Z dôvodu spomalenia vozidiel je pred priechodmi na vozovku nastriekaná psychologická brzda s „balotinou, ktorá opticky a zvukovo vedie vodičov k zníženiu rýchlosti v jazde. Upravené priechody zvýrazňuje aj zvislé dopravné značenie na podkladovej reflexnej doske so žltozeleným fluoreskujúcim podkladom s dvojicou výstražných LED svetiel. Osvetlenie priechodu pre chodcov je riešené asymetrickými svietidlami bielej farby, ktoré svojou vyžarovacou charakteristikou v pozitívnom kontraste zdôrazňujú chodca na priechode. Na niektorých priechodoch boli osadené aj výstražné LED prvky priamo do vozovky, čím podčiarkli viditeľnosť priechodu aj za znížených svetelných podmienok.

Spoločnosť Kia Motors Slovakia pristupuje zodpovedne k problematike vedúcej k zlepšeniu kvality života v žilinskom regióne, v ktorom pôsobí, prostredníctvom podpory mobility, životného prostredia, vzdelávania, bezpečnosti ako aj podpory dobrovoľníckych aktivít svojich zamestnancov.

Priechody pre chodcov boli v meste Žilina upravené na týchto uliciach

• Obvodová ulica
• Hálková ulica
• Ulica sv. Cyrila a Metoda
• Komenského
• Predmestská

Priechody pre chodcov boli upravené v nasledujúcich obciach:

• Varín
• Krasňany
• Mojš
• Nededza
• Gbeľany
• Teplička nad Váhom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM